Учебно-производствена кухня, в която ще се обучават за работа хора с увреждания, е оборудвана в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Оборудването е купено със средства на сдружението за подпомагане на българските домове в Берлин. Инициативата за...
Учебно-производствена кухня, в която ще се обучават за работа хора с увреждания, е оборудвана в Комплекса за социални услуги в Пловдив. Оборудването е купено със средства на сдружението за подпомагане на българските домове в Берлин. Инициативата за изграждането на кухнята идва от Националния алианс за работа с доброволци.
В кухнята ще се обучават групи от 12 човека, като в зависимост от индивидуалните потребности курсът ще трае от 3 месеца до две години.
Ренета Венева - председател на НАРД: „Наетите на работа от една страна ще са в самата кухня, там могат да работят до 10 човека и така ние се надяваме там и работещите в производствената кухня да бъдат наети от други кухни, ресторанти.“
В кухнята и сега се провеждат учебни практики.
Даниела Хършева - консултант – хранене – КСУ ”Св. Георги“ - Пловдив: „При нас се обучават деца с увреждания и се надявам да могат да се реализират при нас.”
Васил Русев: „Човек трябва да постига мечтите си. Мечтата ми е да стана готвач.”
През април в Пловдив ще бъде открито и шивашко ателие, в което също ще работят хора с увреждания.
Автор: Таня Матева
Оператор: Антон Марчев