НОВИНИ

Нови възможности за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания

Новите възможности за профилактика са в сила от началото на месец април и вече може да се възползваме от тях.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
16:00, 20.04.2016
Чете се за: 00:40 мин.
Още
възможности профилактика сърдечно съдовите заболявания

Всеки над 18 години може да получи оценка на персоналния риск от сърдечно-съдови заболявания при наличие на метаболитен синдром, или в случай, че страда от захарен диабет.

По системата SCORE oценката на риска от сърдечно-съдови заболявания вече е право на всички мъже над 40 години, жени над 50 години и всички пациенти над 65 години. След тази възраст опасността от развитие на сърдечно-съдови проблеми става по-висока.
При системата SCORE оценката на риска се прави на базата на показателите на пет фактора - пол, възраст, кръвно налягане, тютюнопушене и общ холестерол. От тях се изчислява процент на риска. Ако той е над 5%, пациентът влиза в така наречената "рискова група". Тогава общопрактикуващият лекар преценява дали сам да наблюдава състоянието на пациента или да го насочи за преглед при специалист кардиолог, където обхватът на изслдванията се разширява.

Друга промяна в профилактиката е, че пациенти с вече установени сърдечно-съдови забоялвания от началото на април вече имат право и на изследване на така наречения "лош" холестерол или холестерол LDL.

Промените бяха разяснени от д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична медицинска и дентална помощ“ в НЗОК, на семинар в Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антарктически профили: Ники Давидов, инженер и фотограф
"Антарктически профили": Ники Давидов, инженер и фотограф
Антарктически профили: Неделчо Хазърбасанов, фотограф
"Антарктически профили": Неделчо Хазърбасанов, фотограф