НОВИНИ

Новите правила за кандидат-гимназистите и матурите

Утре е матурата по български език и литература за 12-ти клас и Националното външно оценяване по български език, което е и вход за гимназиите след 7-ми клас. Очаква се на изпитите да се явят над 60 хиляди седмокласници и над 52 хиляди дванайсетокласници.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:18, 18.05.2017
Чете се за: 01:39 мин.
Още

В 8 часа сутринта започва матурата за дванайсетокласниците. Те трябва да се явят в училищата, в които са разпределени да положат изпита в 7 и 30, като задължително носят документ за самоличност- ученически бележник или карта, служебната си бележка и черно пишеща химикалка.

13 500 квестори ще следят за реда.Те ще бъдат по двама в изпитна зала, ще има и в коридорите. В училищата ще могат да присъстват и трима представители на родителите. Ще има видеонаблюдение, осигурено от над 4000 камери. Всички места в залите ще са номерирани и всеки ученик ще има конкретно място.

Изпитът трае 4 часа.Тази година матурата по български е разделена на три модула, за да не се получава информация отвън. Първият е един час и е от 30 въпроса със затворени отговори, вторият също е един час и е от 10 въпроса с отворени отговори. Докато работи по тях ученикът не може да излиза от залата, но може да излезе между модулите. Третият модул е от два часа като се пише интепретативно съчинение или есе.Тук може да се излиза от стаята час и половина след началото на модула, защото е преценено, че тема не може да се издиктува по телефона.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София Това е една добра политика, един инструмент за създаването наистина на равни условия на всички зрелостници и съответно като превенция на опитите за преписване. Всъщност това е политика, която вече години наред се провежда при НВО в 7-ми клас, така че дори за зрелостниците това не е нещо ново.

Другият изпит, на седмокласниците, започва в 10 часа.Учениците трябва да дойдат в училищата, в които учат в 9 и 30. Задължително трябва да носят служебните си бележки и документ за самоличност- бележник или карта и синьо пишеща химикалка.

Изпитът е от два модула- тест от един час и преразказ от час и половина.Учениците могат да излизат от залата 30 минути след началото на първия модул. Министерството препоръчва да се работи и по втория модул, за да получат седмокласниците повече точки.Учениците не трябва да поставят знаци върху изпитните работи или да пишат с химикали с различен нюанс на синьото, за да не бъдат анулирани работите им.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София Всъщност работата на един ученик може да бъде анулирана, ако той нарушава правилата включително ползвайки различни допълнителни материали и съответно комуникационна техника, дали това ще бъдат телефони или други устройства, поставяйки знаци, правейки опити за преписване от друг носител.

Тази година за първи път най- високият бал ще бъде не 36, а 500 точки. Всички ученици трябва да влязат в гимназия, защото кандидатстване след 8-ми клас няма да има.

В столицата се очаква да се явят 9 400 деца, местата общо са над 9 700. В най- елитните седем гимназии има 1196 места.

И накрая, тази година за първи път в служебните бележки на седмокласниците има десетцифрен идентификационен код - с него родителите могат да подадат заявление за участие в класирането по електронен път. Родителят подава заявление или на хартия както досега, или - електронно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо обедняват американските милиардери?
Защо обедняват американските милиардери?
Сливат две детски градини в район Западен в Пловдив
Сливат две детски градини в район "Западен" в Пловдив