НОВИНИ

Новопостроено училище във Варна се руши

Ново училище във Варна вече шест месеца стои празно, защото е обявено за опасно. Експертиза е доказала, че сградата има конструктивни нарушения и може да се срути. Към момента обаче ремонт още не е започнал, а от средата на миналата учебна година децата учат в други училища.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
11:42, 19.06.2018
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

През декември родители и учители сами започнали извеждането на децата и изнасянето на мебелите. Оттогава момчетата и момичетата от началния курс са разпределени в две гимназии в квартал Аспарухово. Заради бездействието на институциите родителите са гневни.

Георги Георгиев, родител: Беше принудена да изтърпи пренасяне буквално като някакъв багаж от сграда в сграда. Стига! Децата ние няма да разрешим да бъдат в насипно състояние, пращани от училище в училище.
Те трябва да направят първо план за действие, защото те нямат визия какво да се прави. За шест месеца са поръчали една допълнителна експертиза и от там нататък нямат идея какво да се случи.

Училището е построено преди 6 години и от първия ден започнали проблемите. Приземните етажи се наводнявали, покрива протекъл, започнала да пада и облицовката. Когато се огънали стълбищните парапети станало ясно, че проблемът е сериозен.

Стела Петрова, директор на НУ "Васил Левски"-Варна: Оказа се, че липсват някои елементи. Трябвало е да бъде гредова плоча, а е изградена без гредова и липсват греди.

Това е констатирано в независима експертиза на Камарата на инженерите.

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: Факт е, че сградата е въведена в експлоатация.

БНТ: Как е била въведена, след като има такива нарушения?

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: За това нещо можете да се обърнете към строителния надзор. Към днешна дата обекта е в гаранция. Всички разходи, които трябва да бъдат направени за неговото възстановяване, трябва да бъдат за сметка на изпълнителя.
;

Управителят на строителната фирма твърди, че сградата не е била стопанисвана както трябва, а проблемите можело да се отстранят само с козметичен ремонт.

Стоян Сариев, управител на строителната фирма: Стълбищните парапети са огънато в следствие на слягането, което е в рамките на допустимото под 3 сантиметра. Просто трябва да се намалят с няколко сантиметра и ще се изправят. Те са декоративни тези парапети. Аз съм превел на Общината 60 хиляди лева за този ремонт. Ако тя иска аз да го направя, нямам нищо напротив, ще го направя. Просто трябва да седнем и да се спазарим.

И докато страните си прехвърлят вината, родителите се заканват с масови протести.

Строителството на това ново училище е престъпление. Контрола е никакъв. Всеки трябва да си поеме отговорността, но най-важното е да се ремонтира покрива и децата да влязат на 15 септември.

След два дни разгневените родители ще протестират пред Общината и настояват кметската администрация да разреши проблема по най-бързия начин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите от националния ученически конкурс Посланици на здравето
Връчиха наградите от националния ученически конкурс "Посланици на здравето"
Мария Габриел призова за повече жени в цифровизацията и медиите
Мария Габриел призова за повече жени в цифровизацията и медиите