НОВИНИ

Защо новата сграда на варненско училище е обявена за опасна?

Построеното през 2012 г. варненско училище „Васил Левски“ е обявено за опасно през изминалата учебна година, заради което сградата на училището стои необитаема от 6 месеца, а ремонт все още не е започнал. Родителите се опасяват, че децата им за втора година ще учат в други училища.

bnt avatar logo
от БНТ
09:24, 19.06.2018
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Стоян Сариев, управител на фирма "Стоянстрой" - строител на сградата: Сградата е построена съгласно проектите, които са ми предоставени, конструктивната част е изчислена на 9 степен на земетръс и е най-малкото некомпетентно да се говори, че има конструктивни проблеми. Проблемите на сградата са в покрива, който е жестоко повреден. Някой е изрязал цели парчета от хидроизолацията.

Стоян Сариев заяви още, че стълбищните парапети са огънати вследствие на слягането, което е в рамките на допустимото под 3 см. и той лично е замерил с геодезист. Според него решението да се изведат децата от училището е некомпетентно. Той добави, че е готов да извърши ремонта, след като сключи споразумение с общината.

Зам.-кметът на община Варна Христо Иванов заяви, че децата са изведени от училището заради експертизата на инженер-конструктор.

Христо Иванов, зам.-кмет на община Варна: Изведохме децата от училището на базата на експертиза, която е от инженер-конструктор, който констатира, че сградата е опасна. Към днешна дата обектът е в гаранция. Всички разходи, които трябва да бъдат направени за неговото възстановяване трябва да бъдат за сметка на изпълнителя или на строителния надзор или на проектанта, зависи кой е виновен.

Той призова строителят и извършилият строителния надзор да обяснят на родителите защо децата им не са в учебната сграда.

Децата може да бъдат разпределени само на територията на район Аспарухово, заяви директора на дирекция „Образование“ към община Варна Елена Кенарова.

Елена Кенарова, директор на дирекция "Образование" в община Варна: Опцията да бъдат върнати тук, както стана ясно, зависи от много комплексни причини и решения, които трябва да бъдат взети и направени. Решението е да бъдат разпределени в училищата единствено и само на територията на район "Аспарухово".

Родители определиха случая като„своеволие“.

;

Новата сграда на началното училище „Васил Левски“ във варненския квартал Аспарухово беше тържествено открита през май 2012 г., като резултат от публично-частното пратньорство между Община Варна и строителната фирма „Стоянстрой“. От самото начало в новата сграда се появяват различни проблеми - редовни течове след всеки дъжд, паднали плочки, откъртени части от външните декоративни парапети.

Стълбищните парапети са огънати.

Две експертизи доказват, че сградата е опасна поради конструктивни проблеми и се нуждае от основен ремонт, заради което в 385 деца бяха пренасочени в други учебни заведения, а стаите опустяха.

Община Варна и строителната фирма все още спорят кой трябва да извърши ремонта на училището, но децата най-вероятно и следващата година ще търпят неудобството да посещават други учебни заведения.

Според директора на училището Стела Петрова основните конструктивни нарушения са на втория етаж.

Управителят на фирмата-изпълнител заяви пред „Денят започва“, че в случая не може да се говори за конструктивни проблеми, но допълни, че покривът е повреден, защото някой е изрязал хидроизолацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатът на САЩ  одобри бюджета за отбрана от 716 милиарда долара
Сенатът на САЩ одобри бюджета за отбрана от 716 милиарда долара
Македонският парламент разглежда законопроекта за договора с Гърция
Македонският парламент разглежда законопроекта за договора с Гърция