НОВИНИ

НС прие декларация, с която подкрепя подписването на Договора с Македония

С пълно единодушие Народното събрание прие декларация, с която подкрепя правителството да подпише договора за с Македония. Голяма част от депутатите определиха този договор като исторически и важен за развитието на добросъседските отношения на Балканите и изразиха надежда, че документът ще даде възможност отношенията между България и Македония да се развиват на принципна и прагматична основа.

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:00, 27.07.2017
Чете се за: 02:49 мин.
У нас

Декларацията беше приета с пълно единодушие, но обсъждането ѝ започна с напрежение. Съгласие по текста на декларацията между всички парламентарни групи беше постигнато вчера. Като отбеляза, че много рядко се постига съгласие в името на националния интерес, Корнелия Нинова поиска на обсъждането на декларацията да присъства и премиерът Бойко Борисов.

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Ако той откаже да дойде в българския парламент, декларирам, че оттеглям подписа си от името на парламентарната група "БСП за България" от декларацията и няма да участваме в нейното гласуване. И виновен за това, за взривяването на крехкото ни съгласие ще е българският министър-председател.

Цветан Цветанов веднага успокои, че премиерът е на път за парламента. По-късно стана ясно, че Борисов не присъства, защото първоначално обсъждането на декларацията е било планирано за утре. Премиерът бързо пристигна в залата и призова депутатите да подкрепят документа.

Бойко Борисов - министър-председател: Би било добре да имаме мандат да подпишем този договор. Убеден съм, че всеки от вас разбира, че е по-добре да имаме една стабилна Република Македония, която да има перспектива, хората в тази държава да имат перспектива и за НАТО, и за ЕС.

В декларацията се оценяват положително усилията на България и Македония да финализират преговорите по договора за добросъседство. Изразява се готовност в кратки срокове да започне процедурата по ратификацията му. Депутатите очакват, че документът ще постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави. Предлагат също правителството да представя пред парламента ежегодни доклади за изпълнението на Договора, след неговото подписване, ратификация и влизането му в сила.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Смятам, че днес с тази декларация, която ще гласуваме, ще можем действително да затвърдим дипломатичния тон, който България винаги е имала и утвърждавала в политически план спрямо Македония.

Кристиан Вигенин заяви, че договорът е само рамка, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.

Кристиан Вигенин - секретар на ПГ на "БСП за България": Това наше действие не е бланкетна подкрепа за цялостната политика на правителството към Македония. Той е един елемент от тази политика, която е ключова за България, ще бъде елемент от нашия парламентарен контрол и дискусии оттук нататък.

ДПС определиха подписването на договора като стъпка в правилната посока. Виждат България като медиатор в процеса на евроатлантическата ориентация на Македония.

Йордан Цонев - зам.председател на ПГ на ДПС: Подкрепяме и декларацията и ще участваме в ратификацията след подписване на договора. Пожелаваме успех в полето на подобряване на климата на Балканите, защото историческия и емоционален възел трябва да бъде разрешен с такива стъпки.

Това е исторически момент, каза Волен Сидеров. Той напомни, че България първа призна независимостта на Македония, а трябваше да мине четвърт век за да се се стигне до подписване на Договора.

Красимир Богданов - ПГ на "Обединени патриоти": Доскоро в Македония беше ползвана основно антибългаризма и езика на омразата като основен инструмент на политическите формации там, които са в опозиция сега. Ние смятаме, че е изключително важно това, че стигаме до отказ от езика на омразата.
Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ще настояваме тези отношения да се развиват, да не останат само тържествените ръкостискания. Това е исторически момент в българската нова политическа история и се радвам, че съм част от него. Дано не минат още 25 години, докато нещата истински се нормализират.

След дебата, депутатите единодушно приеха декларацията, а премиерът им благодари.

Бойко Борисов - министър-председател: Важното е, че българският парламент показа, че това, което е подготвено като текст бихте го подкрепили след това при ратификацията. Още веднъж благодаря.

Външният министър Екатерина Захариева изрази надежда, че и от страна на Македония ще има такова единомислие, както в българския парламент. Така тя отговори на опасенията за негативни реакции от страна на някои политици в Македония. Тя цитира представително проучване, което показва нагласите на македонците.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Над 80% от населението от гражданите на Македония подкрепят този договор и стопляне на отношенията. Силно се надявам да няма провокации.

Конкретният текст на Договора между България и Македония, беше оповестен вчера. Очаква се да бъде подписан следващата седмица. Документът беше отлаган дълго в годините, заради редица деликатни въпроси. Идеята се придвижи напред по време на разговорите на премиерите Борисов и Заев в София. Двамата премиери вече са упълномощени да подпишат споразумението.

В срок най-късно до три месеца от влизането в сила на договора, да се създаде комисия, която да разгледа обективно исторически събития. Двете държави ще провеждат и съвместни чествания на общи исторически събития и личности.

Двете страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Всяка от тях има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата.

Договорът ще бъде подписан в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите се страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила.


В прикачения файл можете да видите пълния текст на Договора за добросъседство между България и Македония!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират Орлов мост през август
Ремонтират Орлов мост през август
Разбитият път София - Петрохан
Разбитият път София - Петрохан