НОВИНИ

Депутатите одобриха бюджета на НЗОК на първо четене

Със 108 гласа депутатите приеха на първо четене закона на Здравната каса. Срещу текстовете се обявиха от опозицията и партия "Воля".Дебатите в парламента проследи репортерът ни Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:05, 06.11.2018
Чете се за: 02:14 мин.
У нас
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: "Аз считам, че предвиденият ръст за 2019-та в размер на 490 милиона лева ще може да създаде условия на НЗОК, заедно със съсловните организации, да намерят най-справедливото и балансирано решение по отношение на всички здравноосигурителни плащания и по този начин да решим проблема, свързан с подобряване на качеството и подобряване на достъпа на българските граждани до здравеопазване".
д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване: "Най-значително е увеличението за болнична медицинска помощ. Там предвидените разходи надминават 2 милиарда, като увеличението е 176 милиона 903 хиляди и 700 лева. За първична извънболнчна медицинска помощ 225 милиона лева или имаме увеличение със 17 милиона и 800 хиляди лева. За специализирана извънболнична медицинска помощ- 250 милиона 700 хиляди лева. Тук увеличението е 28 милиона и 400 хиляди лева. За дентална помощ разходите, които ще бъдат през 2019-та са в размер на 167 милиона лева - увеличението е в размер на 10 милиона лева".
доц. Георги Йорданов, депутат от ПГ на "БСП за България": В преходните и заключителни разпоредби има неща, които откровено не кореспондират с един закон за бюджет на НЗОК. Няма да бъда многословен. Само ще спомена някои от тях. Първо, разрешение за дейност на болници от НС. Това е нонсенс. Това не може да се говори въобще. Обединение на хемотрансфузионните центрове. Та, нима това трябва да стане със Закона за бюджета на НЗОК при положение, че нямат никакво отношение към бюджета на НЗОК".
д-р Нигяр Джафер, депутат от ПГ на ДПС: "Тук обаче има сбъркана, порочна законодателна процедура. Целта е прозрачна - да се избегне, да се смачка дебатът. Използвате тази писта, през задния двор и това противоречи със Закона за нормативните актове и някои от вас го знаят прекрасно. Нали бяхте за дебат, нали бяхте за консенсус. Защо не го потърсите, за да чуете и нашите аргументи и нашите критики преди да предложите тези промени. Откъде накъде Надзорният съвет на Касата ще предлага тези промени".
д-р Калин Поповски, депутат от ПГ на "Обединени патриоти": "Групата на Обединени патриоти ще подкрепи бюджета на НЗОК като обща философия. Може би преди второ четене ще искаме разговор с управителя на НЗОК и министъра за някои неща, като процентно съотношение на основните пера в разпределението на финансирането на този бюджет".
Веселин Марешки, председател на ПГ на "Воля": " Това е по същество скрита, бандитска, направена в радиомълчание приватизация, защото уж забрана за приватизация на лечебните заведения, като цяло, обаче на по 5, по 10% по най-апетитни хапки може да бъде направен".
;

Депутатите успяха да гласуват бюджета на Здравната каса. Проблем предизвика събирането на кворум. Точно 122 от 240 присъстваха в пленарната зала. След изчитането на докладите на основните комисии от ГЕРБ поискаха поименно преброяване на депутатите и също така предложиха и гласуваха финансови санкции за тези, които не са се регистрирали. Както се очакваше, законопроектът за Здравната каса беше приет и подкрепен от ГЕРБ и "Обединените патриоти". И от двете формации обаче настояват да бъдат направени промени между първо и второ четене по различните пера на разпределение на бюджета. Това, за което също така от ГЕРБ настояват, е, че те могат да се откажат от предлаганото прелицензиране на болниците, както и от ограничението един лекар да има право на един трудов договор.

Срещу Закона за здравната каса се обявиха от БСП и от ДПС. Спорни моменти, които най-вече предизвикаха дискусия, бяха преходните и заключителните разпоредби, с които се променят 16 други закона. Опозицията се обяви против прехвърлянето на Агенцията по трансплантации към новосъздадената Агенция за медицински одит, както и преместването на Фонда за лечение на деца в чужбина към Министерството на здравеопазването.

От "Воля" също обявиха, че ще се въздържат да подкрепят законопроекта, защото смятат, че се прави една "скандална" поправка с изменение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Ето как министърът на здравеопазването Кирил Ананиев защити промените в бюджета и новия бюджет за 2019-та година на Здравната каса и какво още казаха депутатите:

;

В момента депутатите продължават с разглеждането на първо четене на Закона за общественото осигуряване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маринов: Гражданската отговорност трябва да зависи от поведението на водача
Маринов: "Гражданската отговорност" трябва да зависи от поведението на водача
ЕС осигурява още 90 милиона евро хуманитарна помощ за Йемен
ЕС осигурява още 90 милиона евро хуманитарна помощ за Йемен