НОВИНИ

Със заупокойна литургия отбелязаха 6 години от кончината на патриарх Максим

В Троянския манастир отбелязват със заупокойна литургия и панихида 6-та годишнина от кончината на патриарх Максим. Да го почетат дойдоха патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод. Вижте повече в прякото включване на Елиана Димитрова

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:30, 06.11.2018
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Точно на този ден преди шест години почина българският патриарх Максим. Той е погребан в църквата на Троянския манастир до любимата си чудотворна икона на Света Богородица Троеручица.

Да се поклонят пред паметта му дойдоха много духовници и миряни. В 9:00 часа започна заупокойна литургия в негова памет, а от 10:30 беше отслужена и панихида. Да го почетат дойдоха лично българският патриарх Неофит и почти всички митрополити.

Ето какво казаха за патриарх Максим тези, които го познаваха:

;
+Неофит, Патриарх Български: Нашият любим, първият патриарх Максим, който е от Орешак и възпитаник на Троянската света обител, ни събираше около себе си и ни поучаваше за всичко, което е полезно за живота. За духовния живот и за духовното издигане. И така ще бъде винаги в нашата благодарна памет. Бог да го прости.
Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний: Пример на вяра, на смирение, на кротост и търпение. Защото блаженопочившият Български патриарх Максим беше един духовник, който извървя трудния път на неговото светителско дело в едни смутни времена.
Стоян Крушкин, шофьор на +Патриарх Максим: Много духовници е имало... и добри. Обаче като него едва ли ще има.
;

Вчера по първоначална информация трябваше да се състои първото заседание на комисията, която Светият синод създаде, да се занимава специално с проблема на автокефалията на Украинската православна църква и последвалия разрив между Московската и Вселенската патриаршия. Комисията не се събра.

Днес Ловчанският митрополит Гавраиил заяви, че ако е знаел, че ще има такава комисия, е щял да дойде. Председателят на комисията - Старозагорският митрополит Киприян каза, че всъщност заседание изобщо не е насрочвано. Становището на Българската православна църква за конфликта, свързан с Украинската православна църква, ще се отложи във времето.

Ловчански митрополит Гавриил: Никой не не ни е свикал. Иначе би се събрал.
+Неофит, Патриарх Български: Когато има готовност, ще се съобщи, за да назначим съответното заседание. Изготвям материал за разглеждане и насочване.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голяма операция в Германия  срещу  трафиканти на хора
Голяма операция в Германия срещу трафиканти на хора
Съдът отхвърли исковете за обезщетения на Бойко Борисов и Корнелия Нинова
Съдът отхвърли исковете за обезщетения на Бойко Борисов и Корнелия Нинова