САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

КЗК започва проучване на пазарите за гориво

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на пазарите за гориво. Проверката е заради медийни публикации за масово увеличаване на цените в сектора. В съобщение на Комисията се посочва, че проверката е провокирана и от сигнал, според който горивото на бензиностанция във Велико Търново е много по-скъпо от това в другите бензиностанции на същата верига в останалата част на страната.

от БНТ
10:13, 06.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

При проучване на съдържанието на голяма част от съобщенията в медиите се посочва, че увеличението се наблюдава в градовете Пазарджик, Пловдив, Хасково, Бургас и в част от градовете в Северна и Северозападна България - Враца, Видин, Монтана, Велико Търново и др. и че съществуват големи различия в цените на бензиностанции от една и съща верига в отделните региони и дори в зависимост от разположението на обекта. В голяма част от статиите се е коментирало, че бензиностанциите в някои градове в България продават гориво на цени, които са доста по-високи от средноевропейските, което също така не кореспондира и с тенденциите на чувствително понижение в цените на петрола на международните пазари.

Предвид социално-икономическата значимост на горивата, както и прекия им ефект върху цялата българска икономика, Комисията извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти и обстоятелства, имащи отношение към правоприлагането на Закона за защита на конкуренцията. Във връзка с изразените съмнения за евентуални непазарни причини за това увеличение, Комисията намира за необходимо да бъде извършен детайлен анализ на функционирането на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилни горива в България, разгледана в контекста на цените на петрола в международен аспект, както и спазването на принципите, валидни за общия европейски пазар, като събере и актуализира информация относно динамичното развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива, добавиха от КЗК.

Трайната ангажираност на Комисията да следи развитието на конкурентната среда и нововъзникналите обстоятелства за състоянието на пазара пораждат необходимостта от извършването на нов секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво в България, изтъкнаха от КЗК.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зелена светлина: Надуваема лампа за спешни случаи
"Зелена светлина": Надуваема лампа за спешни случаи
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Жива изложба на замръзнали картини
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Жива изложба на замръзнали картини