НОВИНИ

За какво да внимаваме при избора на гуми за зимния сезон?

Акция "Зима" започна, пътната полиция вече проверява грайферите на гумите, с които шофираме. Няма много време до 15 ноември, когато вече задължително трябва да са поставили зимните гуми. За какво да внимаваме, когато си купуваме зимни гуми, как да изберем сервиза, в който да отидем и с какви нарушения може да се сблъскаме там - гост по темата председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:06, 06.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

За няколко неща трябва да внимаваме, уточни Димитър Маргаритов. Върху всяка една гума трябва да има редица обозначения, които да ориентират потребителите за съществените характеристики, обясни той.

Като започнем от момента на производството, през разхода на гориво, шума и теглото на което може да издържи самата гума.

Тези обозначения са с универсални символи, допълни той. Второто важно нещо при избора е цената.

Димитър Маргаритов: Ако потребителите са изкушени, включително и в онлайн магазините от много ниски цени, от големи проценти намаление, нека имат едно наум, защото по начало законът изисква за дадена стока, за да бъде намалена, да бъде продавана на старата цена поне един месец. Когато говорим за тази кампания, може да се предположи, че тези партиди зимни гуми са пуснати на пазара неотдавна, така че е възможно да има и някакви опити от страна на търговците за манипулация от гледна точка на цената и процента на намаление, ако такова е обявено.

Комисията за защита на потребителите започва масирани проверки, свързани с предстоящия зимен сезон, още в началото на декември, обяви още Димитър Маргаритов. Първо ще бъдат проверявани търговците, които са били уличени в лоши практики през миналата година. Потребителите у нас стават все по-активни и това влияе положително върху поведението на търговците, коментира той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Показаха най-скъпия сутиен в света
Показаха най-скъпия сутиен в света
Президентът Румен Радев ще връчи националния флаг на полярниците ни
Президентът Румен Радев ще връчи националния флаг на полярниците ни