НОВИНИ

​Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие

Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие подадоха граждани. Проверка от "Басейнова дирекция" - Варна и Бургаската екоинспекция ще установява причините.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:30, 05.11.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Сигналът е подаден от Гергана Вергиева, която има наблизо стопанство. Измрялата риба е в общинския водоем в местността "Харманите" на пътя Поморие - Ахелой. Това е воден обект, публична общинска собственост, а около него има частни стопанства. От Община Поморие казаха, че досега не е имало официални жалби заради подобни случаи.

Николай Каприев - Община Поморие: "Абсолютно никаква връзка няма с Поморийско езеро, разстоянието е голямо."
Гергана Вергиева: "Забелязах, че цвета на водата е променен и тази неприятна миризма която се носи, подобно на тази, която е на лугата."
Стефан Петров: "Имаше и няколко човека, които ловяха риба и явно не се притесняваха, че ще има последици за тях."

Съдържанието на кислород във водата от взета проба миналата седмица е 0,74 милиграма за литър, а днешната показа още по-ниско ниво. Според инспекторите това е най-вероятната причина за измирането на рибата. В близост се намира колекторът за отпадните води на Винзавода в морския град, но инспекторите отхвърлят такава връзка.

Георги Трифонов - Регионална лаборатория-Бургас: "Ниско е съдържанието на кислород, изчерпано е, възможно е да има гнилостни процеси тук."
Събина Русева - "Басейнова дирекция": "Най-вероятно липсата на кислород. Това е затворен водоем, както виждате няма отток. Няма изтичане на отпадъчни води, открито замърсяване, както и заустване на такива не е констатирано."
Анна Желязкова - гл. експерт в РИОСВ-Бургас: "Ако има изтичане ще се виждат следи. Освен това този воден обект е на 75 метра от колектора."

Екоинспекторите ще изследват пробите от водата за наличие на отровни вещества и ще дадат предписание на Община Поморие да изчисти водоема от умрялата риба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Онлайн платформа призовава младите хора да гласуват на евроизборите
​Онлайн платформа призовава младите хора да гласуват на евроизборите
​Комисия на ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген най-скоро
​Комисия на ЕП призова България и Румъния да бъдат приети в Шенген най-скоро