НОВИНИ

Нужни са 3 години на армията, за да усвои нов вид бронетранспортьор

Това съобщиха за "По света и у нас" от Военната академия по повод намерението на Министерството на отбраната да превъоръжи сухопътните сили. Николай Минков посети полски военни заводи, където се произвежда "Росомак" - един от възможните варианти за заместник на руските БТР-и.

bnt avatar logo
от БНТ
20:30, 27.11.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Едно от изискванията към бъдещия доставчик е бронетранспортьорът да се произвежда в България. По този път са минали в Полша, където по лиценз на финландската Патрия се прави БТР-ът "Росомак".

Михал Холева - маркетинг мениджър: "В нашия случай от подписването на договора през 2003 година, по-късно първите машини бяха доставени на полската армия. Отне ни година и половина като цяло.

Тегло от 22 тона, скорост до 120 км/час на суша и 10 км/ч. на вода, броня, която устоява на преки попадения от РПГ, са част от предимствата на Росомак.

30 дни са нужни, за да бъде произведена ето тази бронирана машина, а само за месец от производствените линии на полските заводи слизат по 8 такива. Обучението на екипажите също се извършва в полските заводи.

Само 5 дни са нужни, за да може стрелецът мерач да се обучи да поразява цели с ето това 30-милиметрово оръдие, част от оръжейната система на бронираната машина. Обучението се извършва на симулатори с виртуална реалност.

;

Управлението на бронетранспортьора е съвсем елементарно. Все едно управляваш автомобил, с автоматична скоростна кутия.

Михал Холева - маркетинг мениджър: Ние можем да симулираме всякакъв вид терен и всякакви климатични условия.

Купуването на нов тип БТР ще наложи пренаписване на учебните програми, твърдят от Военната академия.

Емил Енев, заместник-декан на факултет "Командно-щабен" ВА "Г. С. Раковски": Разработване на нови методики по тактика, по огнева подготовка, по физическа подготовка, с което да се подпомогнат офицерите, сержантите и войниците, които ще използват тази бойна платформа и от там нататък да се тръгне към подобряване способностите на сухопътните войски.

Въпреки че военното министерство все още не е обявило поръчката, 7 фирми са готови да доставят БТР-ри на армията ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе има нужда от интермодален транспортен терминал
Русе има нужда от интермодален транспортен терминал
Засилени мерки за сигурност на коледните базари в Германия
Засилени мерки за сигурност на коледните базари в Германия