НОВИНИ

Няма достатъчен контрол върху производството и търговията с биологични храни

Системата за надзор и контрол върху производството и търговията с биологични храни не защитава достатъчно интересите на потребителите. Контролът върху биологично произведените земеделски продукти и храни в търговската мрежа не е достатъчно ефективен, тъй като липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично произведени земеделски продукти и храни.

bnt avatar logo
от БНТ
14:53, 03.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Това е основният извод след като Сметната палата извърши одит върху "Развитие, надзор и контрол над производството и търговията с биологични храни и продукти" за периода от 01.01.2015 г. до 30.06.2017 г., съобщиха от държавната институция. Освен това Българската агенция по безопасност на храните не осъществява контрол върху биологичните храни и продукти в заведенията за обществено хранене и онлайн търговията поради липсата на нормативна регламентация.

Дефицитът на контрол поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не отговарят на изискванията за биологично производство, с което се ограничава ефекта от извършения контрол в търговската мрежа като цяло.

От Сметната палата са констатирали, че не са съставяни актове за установяване на нарушения на Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, а са издавани само предписания, като по този начин e прилаган по-благоприятен ред при установено нарушение на императивна законова норма и не е реализирана предвидената санкция.

;

Другите изводи след извършения одит показват, че процесът по издаване на разрешенията за контролна дейност също не е ефективен, както и надзорът върху контролиращите лица.

Потребителите не са достатъчно осведомени за изискванията за етикетиране и означаване на биологичните храни и начините за тяхното разпознаване.

Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на земеделски биологични продукти и храни не изпълнява основното си предназначение да осигурява необходимата прозрачност за потребителите.

;

Няма и ефективен обмен на информация между Министерството на земеделието, храните и горите, Българската агенция по безопасност на храните и Държавен фонд Земеделие - Разплащателна агенция, в случай на нередности и/или нарушения на правилата за биологично производство.

В процеса на обсъждане на настоящия доклад от страна на МЗХГ са предприети мерки за отстраняване на установените пропуски и актуализация на нормативната уредба и вътрешните правила и процедури, се посочва в съобщението.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилен лекарски екип спаси дете от Молдова след инцидент в басейн край Варна
Мобилен лекарски екип спаси дете от Молдова след инцидент в басейн край Варна
И пак за Илинден, който разделя, но и сближава
И пак за Илинден, който разделя, но и сближава