НОВИНИ

Няма престъпление, а административно нарушение при търга във ВМА

Бившият министър на здравеопазването Николай Петров е извършил административно нарушение, а не престъпление по смисъла на закона. Това съобщиха от Военно- апелативната прокуратура след извършената проверка. Срещу наблюдаващия прокурор от по-нискостоящата прокуратура - Адалберт Кръстев е образувано дисциплинарно производство, защото направената от него проверка е била непълна и части от постановлението са били преписани от възраженията на самия генерал Петров.

Явор Симов
от Явор Симов
17:50, 13.11.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според военно-апелативните прокурори в одитния доклад некоректно е посочено, че има свързани лица и конфликт на интереси при провеждането на обществената поръчка, както и към датата на сключване на договора, за доставка на материали за ортопедията и травматологията на ВМА.

Полк.Йордан Дангов - зам.-военно апелативен прокурор: Не установих никакви данни, от които може да се направи някакво предположение, че към момента когато дружеството "Ортопедие - Инвекс" е участвало има някаква връзка между ген. Петров и бъдещия му зет Явор Цонев.

Има обаче административно нарушение, което според прокуратурата е извършено при самото сключване на договора, което се изразява в липсата на задължителните елементи, които трябва да присъстват.

Полк.Йордан Дангов - зам.-военно-апелативен прокурор: В договора на дружеството сключен между ВМА и "Ортопедие - Инвекс" не са посочени удостоверението за данъчна регистрация и булстата. Няма този реквизит, който е бил задължителен.

Именно това представлява нарушението на правилника за прилагане на тогавашния Закон за обществените поръчки. За това нарушение и за лицата, които са го допуснали глобата е в размер от 100 до 2000 лв. Компетентният орган да установи това нарушение и да състави акт е Държавната финансова инспекция, а финансовият министър издава Наказателното постановление.

Полк.Йордан Дангов - зам.-военно апелативен прокурор: Неправилно в одитния доклад е посочено, че дружеството "Ортопедие - Инвекс" е кандидатствало за позиции, които са различни от тия, за които е класирано.

При разпита на одиторите главният одитор е заявил, че е констатирал единствено организационни проблеми, а вторият одитор твърди, че имало административно нарушение. Въпреки това обаче доклада не е изпратен на финансовата инспекция, а на прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от паветата от ул.”Славянска” ще бъдат използвани за паркингите
Част от паветата от ул.”Славянска” ще бъдат използвани за паркингите
Няма да закриват пожарните в Пампорово и Боровец до края на туристическия сезон
Няма да закриват пожарните в Пампорово и Боровец до края на туристическия сезон