НОВИНИ

Няма спасители на Южното ни Черноморие

Летният туристически сезон набира скорост, а плажовете привличат все повече желаещи да направят тен и да се потопят в морето. За спокойствието и безопасността на малки и големи и тази година ще се грижи армията на водните спасители.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
10:18, 18.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Всяка година съставът на хората по спасителните постове се мени. Част от тях по понятни причини се пенсионират, други избират да станат спасители в чужбина, а разкриването на нови плажове и многобройните басейни по комплексите изискват още нови спасители. С подготовката и сертифицирането на тези ценни кадри се занимава БЧК.

Виолета Радева-дир.на БЧК-Бургас
"От началото на тази година бургаската организация е подготвила 70 души, които вече са сертифицирани и работят по морските плажове и в басейните комплекси. За миналата година, по данни на цялата организация на БЧК, сме подготвили и обучили над 1600 водни спасители."

По нормативи на всеки 100 метра плажна ивица трябва да има спасителен пост с двама спасители. За плажовете, които са на концесия и е задължително да има водно спасяване, са необходими минимум 1500 спасители. Доста по-голяма е бройката на тези, които осигуряват безопасността по станалите многобройни басейни в курортните и хотелските комплекси. Инструкторите в БЧК работят целогодишно за подготовка на такива кадри, а преди началото на активния сезон провеждат и тестове за задължителната заверка на сертификатите на спасителите.

Васил Алексиев-старши спасител, инструктор в БЧК-Бургас
"Обучението е на ниво, което дава надежда, че спасителите могат да си вършат работата. Виждам интерес през последните години в младите хора, които добра са обучени в културата на плуването."

Според инспекторите от БЧК в момента няма плаж без необходимата бройка сертифицирани спасители, така че туристите и плажуващите могат да бъдат спокойни, но отправят апел - спазвайте флаговата сигнализация и се подчинявайте на указанията на спасителите- те се грижат за вашия живот и вашето спокойствие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За Задушница килограмът череши стига до 5 лева
За Задушница килограмът череши стига до 5 лева
Путин разтревожен от военното противопоставяне Русия-САЩ
Путин разтревожен от военното противопоставяне Русия-САЩ