Три седмици преди Великден все още няма търсене на живи агнета на животинския пазар в Благоевград, където цената тази година за килограм месо е 6 лева, каквато е била и миналата година. Няма промяна към този момент и на цената на агнешкото месо в...
Три седмици преди Великден все още няма търсене на живи агнета на животинския пазар в Благоевград, където цената тази година за килограм месо е 6 лева, каквато е била и миналата година. Няма промяна към този момент и на цената на агнешкото месо в търговската мрежа, засега килограм месо в Благоевград се продава на средна цена около 13 лева.
На животинския пазар в Благоевград търговията с агента не върви. Страните разказаха, че хората дори не
се спират да питат за цената. Антон Георгиев от благоевградското село Покровник, който от години отглежда агнета за продан е отчаян, защото, по думите му, само след седмица цената за килограм ще падне най-малко с 2 лева.
Антон Георгиев, животновъд: "Немаш файда да го храниш повече, то ще стане - сега е 25 килограма, след 2 седмици ще стане 30 килограма и така то яде постоянно."
За разлика от живото месо в магазинната мрежа вече започна търсенето на агнешко. Антон Марчев разказа,че имало хора, които купували по цяла плешка или бутче, защото се опасявали, че цената му дни преди празниците ще скочи.
Антон Марчев: "Месото е прясно, българско и мисля, че ще има търсене по-голямо от миналата година."
Агнешкото, което се продава в магазините задължително трябва да има печат с номера на кланицата. Цветът на печата няма отношение към страната-производител. Ако,обаче на печата е написано BG, значи месото е българско. Ако е изписано ЕС, значи е внос от европейска страна. Ако месото е без печат - означава, че нито е прегледано от лекар, нито има гаранция за качеството му. Проверките на специалистите в магазините за месо в Благоевград ще започнат седмица преди Великденските празници, когато най-много се купува месо.