НОВИНИ

Общинските училища в Пловдив внедряват облачни технологии

Дигитализацията в класните стаи е първата стъпка към образование без хартия, по-интересен учебен процес и по-леки ученически раници.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ-Пловдив
13:15, 01.11.2018
Чете се за: 00:58 мин.
Още

Училище „Черноризец Храбър" е едно от първите общински учебни заведения в Пловдив, което работи с облачните технологии. От миналата година учебният процес тук е изцяло дигитализиран. Учениците учат уроците, пишат домашните си и се подготвят за състезания от смартфона.

Панка Вълева - учител по история и цивилизация - СУ „Черноризец Храбър" - Пловдив: Дигитализиран учебен процес. Имам възможност да кача електронен учебник, имам възможност да задам електронен ресурс. Имам възможност да изпитам учениците. Публикувам документ, задавам въпроси и искам в коментар да ми дадат своя отговор. Това е навременно получаване на информацията, още по време на учебния час.

Учениците също виждат редица предимства в този метод на обучение.

Божидара Божилова - ученик 6 клас: Така е много по-лесно и виждаме най-различни модели и схеми, които улесняват нашето учение. Виждаме 3D ефекти като сгради. Можем да направим виртуална разходка, което улеснява нашето обяснение, когато трябва да свържем например град с дадена забележителност.
Таньо Коев - ученик 6 клас: Раниците стават по-леки и носим по-малко учебници.

Амбицията на местната управа е до края на годината и последните 13 училища да заработят в облак. Затова от общинския бюджет ще бъдат отпуснати средства за обучение на преподавателите.

Стефан Стоянов - заместник-кмет по образование - община Пловдив: Голямата ни цел е през следващата година поне половината от учителите в Пловдив, които са над 3000 и са преминали поне един курс, който да им дава базови дигитални умения и работата с облачните платформи, които въвеждат в училищата си и амбициозният ни план е всички среднокурсници да използват активно и да имат персонални имейли с домейните на училищата.

В момента общината въвежда в училищата две водещи световни платформи за работа с облачни технологии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев остава в ареста за постоянно
Председателят на ДАБЧ Петър Харалампиев остава в ареста за постоянно
Предмети с културно-историческа стойност са открити при операция във Враца
Предмети с културно-историческа стойност са открити при операция във Враца