НОВИНИ

Облепиха с тапети фасадата на къща паметник на културата в Пловдив

Фасадата на стара къща в артквартала на Пловдив - Капана, беше облепена с цветно фолио в неделя. Собствениците обаче не са получили разрешение от Националния институт за недвижимо културно наследство и сега ги грози глоба до 50 000 лв. Няколко институции започнаха проверки по случая след сигнал от граждани. Очаква се утре да дойдат експерти от института и да наложат санкция по закона за културното наследство.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
21:25, 11.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Първият нотариален акт за къщата в центъра на Пловдив е от 1902 г. Тя не е индивидуален паметник на културата, но попада в общия архитектурен ансамбъл на квартал Капана. Така всякакви дейности по нея задължително трябва да се съгласуват с института за недвижимото културно наследство. За облепването с фолиото обаче разрешение няма.

Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив: Абсолютно неправомерно е извършено това налепване с тапети, било то и от фолио.Изпратихме общинския инспекторат. Санкционирани са вече нарушителите, като са им написани актове за това, че без всякакво разрешение използват тротоарно право.Уведомили сме министерство на културата.

От общината заявиха, че са успели да предотвратят първия опит за облепване на сградата в средата на февруари, но собствениците използвали вчерашния почивен ден, за да довършат започнатото.

Екипът ни разговаря с един от съсобствениците на къщата. Той обеща коментар на по-късен етап - след като приключат проверките на институциите.

Новите собственици притежават емблематичната сграда от миналата година. До преди това един от съсобствениците е бил строителният експерт Август Финков. Според него по сградата не е извършено нищо притеснително.

Август Фингов, бивш съсобственик на къщата: Конструктивно нищо не е пипнато. Ето вижте - корнизите, фризовете над прозорците, колоните, дограмата, всичко е автентично. Харесва ми. Различно е. Дава една свежест, една радост.

Минувачите в Капана също обръщат поглед към новата визия на старата къща.

По план в къщата скоро трябва да заработи ново заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Рязко застудяване: Жълт код за валежи и силен вятър в 21 области на страната
​Рязко застудяване: Жълт код за валежи и силен вятър в 21 области на страната
Три момичета от Карлово оцеляха след екстремна разходка
Три момичета от Карлово оцеляха след екстремна разходка