НОВИНИ

След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството подкрепят Закона за вероизповеданията

Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Те обсъдиха промените в Закона за вероизповеданията, които уреждат амнистия за дълговете на представителствата на различните религии. Миналата седмица депутатите приеха на първо четене текстове, според които държавата опрощава около 8 млн. лв задължения на Главното мюфтийство. Законът предизвика полярни мнения в управляващата коалиция.

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 11.03.2019
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

Светият синод и Главното мюфтийство подкрепят Закона за вероизповеданията, приет на първо четете миналия петък, станя ясно след срещата при премиера.

Пред духовните глави на двете вероизповедания министър-председателят беше категоричен, че целта на промените е държавата да плаща на духовниците, за да не се допусне финансиране от други държави и застрашаване на националната сигурност и ги призова да успокоят хората, че не става въпрос за никаква политическа сделка.

Бойко Борисов, министър-председател: И затова на днешния свят ден ви поканих - патриарха, с мюфтията, докато стоят заедно и могат да си говорят патриарха и мюфтията, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност.

Премиерът обясни и целта на закона, предизвикал противоречиви коментари.

Бойко Борисов, министър-председател: Много ясно заявихме каква е целта - за българските вероизповедания, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е обида към другите държави. Да не може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на българския народ.

Бойко Борисов каза още, че след като държавата е готова да плаща заплатите на духовниците от различните религиозни общности, е редно и вероизповеданията да спазват закона.

Бойко Борисов, министър-председател: Целта е била да поставим всичко на чисто и от тук насетне вие, спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Така че ви моля да успокоите и хората и вие, че думата "сделка" в случая няма нищо общо.

Патриарх Неофит благодари за последователната подкрепа на държавата към нуждите на духовенството и призова за толерантност.

Неофит, патриарх български: Разговорът беше полезен. Благодарим на нашия премиер, че има добронамерени отношения към вероизповеданията. И нека да бъдем с отворени отношения.

От своя страна главният мюфтия заяви, че промените в закона са закъснели и акцентира върху запазването на етническия мир. В отговор на въпрос защото се налага държавата да покрива дълговете от близо 8 млн. лв на вероизповеданието, той обясни че тези задължения са натрупани по времето, преди да стане главен мюфтия.

Мустафа Хаджи, главен мюфтия: Аз съм ръководител на мюсюлманско вероизповедание и специално със счетоводните въпроси аз не се занимавам. Дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. Те са стари задължения, върху които текат лихви. Ако бяха стигали приходите, при всички положения щяхме да ги покрием.

Мустафа Хаджи обясни, че не разполагат с необходимите средства за издръжка, тъй като по-голямата част от одържавените вакъфски имоти по време на комунистическия режим, все още не били върнати.

;

От Обединените патриоти се обявиха категорично против готвената данъчна амнистия за дълговете на мюфтийството с мотива, че то разполага с достатъчно средства за да се изплати към държавата. В Русе зам.-председателят на ПГ и член на ВМРО Искрен Веселинов, заяви, че ВМРО ще поиска забрана за финансиране на вероизповеданията.

Искрен Веселинов- зам.-председател ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: Това да се опрощават задължения конкретно, за да облагодетелстваме едно вероизповедание е лош пример, то ще доведе до верижна реакция, утре други вероизповедания ще спрат да си плащат данъците, разбира се и осигуровките, просто защото ще знаят, че в един момент държавата може да им ги опрости. Мюсюлманското вероизповедание далеч не е бедно вероизповедание.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е нормално да има различни мнения по определени законодателни инициативи, като в случай със закона за вероизповеданията, но по-важното било, че разнобой в коалицията по приоритетите в управленската програма няма. Според него чрез диалог могат да бъдат изгладени всички спорни моменти между първо и второ четене.

Цветан Цветанов- председател на ПГ на ГЕРБ: Няма да е коректно чрез медиите да комуникирам с нашите коалиционни партньори. Свързаното с управленската програма нямаме разминавания, но по други законодателни инициативи се получават разбира се, различни мнения. Аз мога да кажа, че между първо и второ четене ще продължим да разговаряме и да обсъждаме всякакви възможни варианти. Ние продължаваме да работим изключително честно с нашите коалиционни партньори.

В късния следобед стана ясно, че ПГ на "Воля" е внесла в НС предложение за отмяна на текстовете в Закона, предвиждащи данъчна амнистия за вероизповеданията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официална визита на президента Румен Радев в Словения
Официална визита на президента Румен Радев в Словения
Президентът на Алжир няма да се кандидатира за пети мандат
Президентът на Алжир няма да се кандидатира за пети мандат