НОВИНИ

Тихомир Безлов: НАП трябва да излезе с оценка за приходите на мюфтийството и БПЦ

Какви бяха акцентите от днешната среща на премиера Бойко Борисов с патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи и трябва ли да бъдат опростени дълговете на Главното мюфтийство и Българската православна църква (БПЦ) - гост с коментар по темата в "Още от деня" беше Тихомир Безлов, експерт по сигурността.

bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 11.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

По думите му, основният проблем за финансирането на мюфтийството, е започнал да се очертава през 2014-2015 г. Той е в това, че от началото на прехода българската държава фактически не е плащала на имамите и заплатите им са били договорени с турската държава.

Тихомир Безлов, експерт по сигурността: Не знаем какви са приходите на мюфтийството, както и на БПЦ. Те често се обръщат към държавата за подкрепа, а ние не знаем тяхната финансова ситуация.

Основният проблем за финансирането на мюфтийството се е появил с промяната на курса на Ердоган, най-вече след военния преврат срещу него, смята Безлов.

Според него, до сега политическите интереси в определени правителства са предпочитали тази тема да не се повдига. Ситуацията обаче се е променила след кризата в ДПС, в момента в който партията е сменила председателя си и се е появила ДОСТ.

Тихомир Безлов, експерт по сигурността: Според мен би трябвало НАП да излезе с оценка какви са приходите на мюфтийството и БПЦ, за да няма дискусия в обществото.

Безлов коментира и сравненията с Косово и възможността от поява на етническо напрежение заради опрощаването на дълговете на мюфтийството.

Тихомир Безлов, експерт по сигурността: Това, че при нас не се е случило като в Косово, има много обяснения, но не означава, че ние отвън не изглеждаме достатъчно рискова страна. Опрощаването на дълговете има своите последствия, особено ако е вярно, че този дълг е натрупан от неплатени социални и здравни осигуровки на мюфтийството.

Основният въпрос е как ще се гарантира това, че парите отвън няма да продължат да идват, обясни експертът в заключение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Алжир продължават
Протестите в Алжир продължават
​Температурни рекорди отчетоха във Варна, Шабла и на нос Калиакра
​Температурни рекорди отчетоха във Варна, Шабла и на нос Калиакра