НОВИНИ

Искат промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие

Жени се обединиха срещу насилиeто като внесоха продложения за още промени в Наказателния кодекс. Исканията идват от близки на жертви на насилие, създали инициативата "Цвете за нея". Освен промени в Наказателния кодекс, жените искат да бъдат създадени специализирани звена за жертви на насилие, регистри на случаите, както и повече кризисни центрове. Вижте повече от Карина Караньотова, която следи темата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:14, 11.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Жените искат общо три промени в Наказателния кодекс:

1. Премахване на съкратената процедура, при осъждане, която позволява намаляване на присъдата с 1/3;

2. Инкриминиране на психическия тормоз;

3. Да отпадне системността за да бъде квалифицирано престъплението по тежък състав;

За да се квалифицира едно престъпление като системно домашно насилие, то трябва да е предшествано от системен тормоз на жертвата, повторил се минимум три пъти.

Според вносителите на промените това е нелепо, защото жертвата може да бъде убита още при първото посегателство. Според тях има и проблем с ограничителните заповеди, защото освен, че се вадят твърде трудно, не действат ефективно.


Ваня Министерска, майка на убитата Дарина: Когато въпросния агресор наруши тези 200 м, дори и да се обади жертвата на 112, реакция няма, а и да има, тя е часове по-късно, сама по себе си самата заповед не върши работа.
Албена Белянова: Другите ни предложения са свързани със създаване на регистър на всичките жалби, сигнали и получените телефонни обаждания, за кризисните центрове, за това
да може социални работници да бъдат в помощ на жертвите не само в работно време, насилието не е от 9 до 5, то се случва и в 6 ч.

Освен промени в Наказателния кодекс, от инициативата "Цвете за нея" искат и промени в закона за равнопоставеност на половете. След като у нас не беше приета Истанбулската конвенция, омбудсманът Мая Манолова подкрепя всички инициативи за повече равноправие на половете.

При поднасянето на цветя пред НС на 8-ми март в памет на жертвите на насилие, председателят на НС Цвета Караянчева също пое ангажимент да помогне за още законодателни промени в подкрепа на малтретираните жени. Срещата с нея и близките на жертвите е предвидена за четвъртък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха обновения централен площад в Благоевград
Откриха обновения централен площад в Благоевград
Премиерът, патриархът и главният мюфтия обсъдиха Закона за вероизповеданията
Премиерът, патриархът и главният мюфтия обсъдиха Закона за вероизповеданията