НОВИНИ

В Пловдив представиха последния модел Ф-16 Блок 70

От компанията-производител на изтребителите Ф-16 прогнозират, че преговорите между България и Съединените щати могат да приключат до юли. Ако се стигне до сделка в този срок, новите бойни самолети ще пристигнат у нас през 2023 година. Днес в Пловдив, от корпорацията Локхийд Мартин представиха последния модел Ф-16 Блок 70, от който се очаква България да закупи 8 машини.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
17:29, 11.03.2019
5270
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От фирмата производител подчертаха, че Ф-16 Блок 70 е с подобрена здравина на корпуса, последно поколение оръжейни системи, увеличена товароподемност и радарна система, която проследява едновременно до 20 въздушни и наземни цели. Новост е и специална система за избягване на сблъсък със земята, когато пилотът не е в състояние да управлява изтребителя. Производството на тази последна модификация ще започне в Южна Каролина до броени месеци.

Джеймс Робинсън - директор "Международно развитие на F-16" в Локхийд Мартин: В момента производствената ни база е на финалният етап от своето изграждане, текат последните тестове. Очаква се да започнем работа това лято, първата поръчка е за Бахрейн.

От компанията не пожелаха да коментират цените на новите самолети, като уточниха, че това е договорка на държавно ниво. Но не скриха, че очакват България и Съединените щати да приключат преговорите за новите изтребители в най - скоро време.

Джеймс Робинсън: Подчертавам, че ние сме само изпълнители, решенията се взимат от правителствата на България и САЩ. Но ние като хора, които имат отношение към този договор, се надяваме началото на лятото- юни, юли да се стигне до някаква договореност.
;

Ако това се случи, новите изтребители ще пристигнат у нас през 2023 година. Производителят гарантира 8 хиляди часа безсервизно ползване. А в пакетната цена за 8-те самолета Ф-16 Блок 70, е включено и обучението на българските пилоти и механици.

Джеймс Робинсън: Пилотите от база Граф Игнатиево ще трябва да прекарат в Съединените щати от 9 до 12 месеца. Като първите 9 месеца е обучението за управление на Ф-16, а след това ще се подготвят да обучават други пилоти на място тук, в България.

Целта е щом новите изтребители пристигнат у нас, да могат да влязат незабавно в експлоатация. От фирмата - производител допълниха, че имат интерес и за съвместни дейности с български фирми за поддръжка на самолетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия опроверга информацията за хакерска атака срещу български институции
Русия опроверга информацията за хакерска атака срещу български институции
Официално: Зидан поема Реал Мадрид
Официално: Зидан поема Реал Мадрид