НОВИНИ

Обновяват сградата на Националното училище по изкуствата във Варна

Започва реконструкцията на сградата на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Тя е построена през 1902 година и е една от емблематичните сгради в града със статут на паметник на културата. Обновяването й включва ремонт и осъвременяване на учебните пространства, реставриране на фасадата и характерните архитектурни детайли в сградата, както и закупуване на пиана, рояли и озвучително оборудване. Общата стойност на проекта е близо 3,7 милиона лева и се реализира по Оперативна програма “Региони в растеж”.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Ива Георгиева
16:52, 15.02.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

С традиционните звуци на българска гайда и тържествен водосвет днес беше обявено началото на дългоочаквания ремонт на сградата на Националното училище по изкуствата “Добри Христов” във Варна. Сега тук се обучават 740 деца в направленията музика, танц и изящни изкуства.

Христо Дипчиков, директор на НУИ “Добри Христов” - Варна: “Ще се подменят всички инсталации, ще се подменят всички дограми, ще се подмени цялостната инфраструктура на училището. Ще имаме оборудване за около 700 хиляди лева, а над 300 хиляди лева са отделени за покупка на 3 рояла и 6 пиана.”

Основно ще се ремонтират и концертната зала, библиотеката и читалнята, а музикалните кабинети ще бъдат шумоизолирани. Изцяло ще се реновира крилото, в което доскоро се помещаваше колежът по туризъм. Най-голямото предизвикателство в проекта е, че сградата е културен паметник и се изисква реставрация на парапетите, настилката в коридорите и самата фасада. Ремонтните дейности трябва да приключат до средата на октомври тази година. От училището признават, че съвместяването на такъв мащабен проект с учебния процес ще бъде трудно, но са склонни да направят някои жертви в името на успеха на възпитаниците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Изказването на Радев е вероломно нападение срещу правителството
Бойко Борисов: Изказването на Радев е вероломно нападение срещу правителството
Неразказаните истории на Петър Василев в Извън играта
Неразказаните истории на Петър Василев в "Извън играта"