НОВИНИ

Объркване, сплашване, паника - как действат с жертвите си телефонните измамници

МВР разпространи запис от реален опит за объркване, сплашване и обир на поредната жена. Схемата е позната - престъпникът се представя за полицай, който уж иска да помогне на евентуалната жертва.

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 02.02.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас
Госпожо, не ме прекъсвайте, нали, когато говоря аз от Второ районно управление, не ме прекъсвайте. Искаме да ви обясним защо така предупреждаваме да бъдете внимателни.

Измамникът е в ролята на полицай, който предупреждава жената, че тя ще бъде следващата мишена на измамниците. А след това й разказва плашеща история за вече уж случило се престъпление, в което друга жена е пострадала, защото е отказала да даде пари на телефонните измамници.

Госпожата разбрала, че това е телефонна измама в последния момент и се усетила и им затворила телефона, но това с нищо не й помогнало, понеже не сигнализирала в полицията, за да може да ги заловиме. Тези измамници, когато разбрали, че има пари, влязоха при нея - 19 човека с метални щанги, бухалки, орязаха й четирите пръста пръста на левия крак и в момента бере душа в интензивното отделение.

Така измамникът в ролята на уж полицай се опитва да внуши на жената три неща: че тя е следващата жертва, индиректно заплашва, че дори да затвори телефона на измамниците, те ще я нападнат и че трябва задължително да се обади на полицията. Последното е вярно. Но с уловка. Диктува й фалшив номер, на който да звънне в случай на измама.

02 8 112 Криминална полиция - Емил Николов Георгиев.

Нито името е на полицай, нито номерът е истински. От СДВР припомнят, че единнният спешен европейски номер е 112. Без никакви цифри и кодове пред него.

Ако ви заплашват с физическо насилие, От столичната полиция съветват да запазите спокойствие. Да се обадите на телефон 112, да потърсите помощ от близки или съседи или да отидете в най-близкото районно управление на МВР.

Помнете, че във всички сюжети на телефонни измами, престъпниците разчитат на едно:

Вие сте следващата жертва, госпожо!
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания е в очакване на най-мразовитата зимна нощ
Великобритания е в очакване на най-мразовитата зимна нощ
Безредици и сблъсъци с полицията на 12-тия протест на жълтите жилетки
Безредици и сблъсъци с полицията на 12-тия протест на "жълтите жилетки"