Анализатори: Атаките са резултат от политиката на Ердоган

Атаката, извършена на истанбулското летище “Ататюрк”, изисква голяма координация. Трима атентатори са се взривили на различни места. Според турския министър-председател Бинали Йълдъръм двамата атентатори са се възползвали от взрива, извършен от първия и от създалата се суматоха, за да избегнат мерките за сигурност. Мерките за сигурност на летище “Ататюрк” са изключително строги. Всички данни сочат „Ислямска държава“ за извършител. Атаката на площад “Султанахмет” също бе дело на терористичната организация. В Истанбул са извършвани терористични нападения и от кюрдските сепаратисти – другия враг на турските власти. Атаките са резултат от политиката на Ердоган, коментираха в "Денят започва" анализатори.

от БНТ
09:15, 30.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
У нас
Весела Чернева, директор на Европейския съвет за външна политика – София: Това, което виждаме в момента, е резултат от решението на президента Ердоган да събере повече вътрешнополитически гласове за своята партия, като отнеме от гласовете на кюрдите. Мирният процес е довел до отлив в политическата подкрепа за Ердоган. Много умерени хора започнаха да гласуват за кюрдската партия, защото тя е млада, модерна, а на Ердоган това не му хареса. Изострянето на отношенията на Турция с „Ислямска държава“ е резултат от нейната антикюрдска политика.

Според директора на Центъра за стратегически изследвания Симеон Николов като повод за атаката може да се търси и затвореният канал, през който бунтовническите групировки, включително и терористични, са получавали подкрепа от турска страна.

Симеон Николов, директора на Центъра за стратегически изследвания: Винаги когато „Ислямска държава“ претърпи поражение, както във Фалуджа и затварянето на този коридор, тя реагира силово някъде другаде и изпраща послание – ние сме тук, ние продължаваме, ние сме силни. Основна цел на всеки терористичен акт е гласност. Посланието на терористите стигна навсякъде. Те изпълниха целта си.

Николов открои в действията на терористите добра координация, групово изпълнение, което се доближава до това на западноевропейски столици.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Световният хит Джулай морнинг отново ще огласи скалите на Камен бряг
Световният хит "Джулай морнинг" отново ще огласи скалите на Камен бряг
42 вече са жертвите на кървавия терор в Истанбул
42 вече са жертвите на кървавия терор в Истанбул