НОВИНИ

Румен Петков: АБВ защити националния интерес в Москва

Управляващата в Русия партия проведе поредния си конгрес, на който присъства делегация на АБВ начело с лидера Георги Първанов. В Москва беше и заместник-председателят на партията Румен Петков, който беше гост в студиото на “Денят започва“.

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 30.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

С “Единна Русия” АБВ подписа декларация за стратегическо партньорство, защото в нея има изключително важни за нас като държава ангажименти. За първи път българска политическа партия отстоява на Изток и в Русия стратегическата външнополитическа ориентация на България, заяви той и добави: “В този текст има много ясни записи, които очертават необходимостта от динамично развитие на икономиките ни, на сътрудничеството особено в енергийния сектор.”

Според Петков заявеното от руската страна “разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава-член на ЕС и НАТО” прави възможно този документ да е основата на “едно ново междудържавно партньорство”. Той подчерта, че изборът “Европа или Русия” не стои пред страната ни, дори напротив – въпреки българската външнополитическа ориентация Русия чрез управляващата партия заявява стремеж за партниране.

“Ние от АБВ защитихме българския национален интерес, защитихме българската външна политика в генерален план, но ясно очертахме, че въпросите на сигурността без Русия не могат да се решават”, подчерта още Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: Мерките за сигурност на летище Ататюрк от години са повишени
Емил Радев: Мерките за сигурност на летище Ататюрк от години са повишени
Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава
Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава