Румен Петков: АБВ защити националния интерес в Москва

Управляващата в Русия партия проведе поредния си конгрес, на който присъства делегация на АБВ начело с лидера Георги Първанов. В Москва беше и заместник-председателят на партията Румен Петков, който беше гост в студиото на “Денят започва“.

от БНТ
07:35, 30.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

С “Единна Русия” АБВ подписа декларация за стратегическо партньорство, защото в нея има изключително важни за нас като държава ангажименти. За първи път българска политическа партия отстоява на Изток и в Русия стратегическата външнополитическа ориентация на България, заяви той и добави: “В този текст има много ясни записи, които очертават необходимостта от динамично развитие на икономиките ни, на сътрудничеството особено в енергийния сектор.”

Според Петков заявеното от руската страна “разбиране към генералната външнополитическа ориентация на България като държава-член на ЕС и НАТО” прави възможно този документ да е основата на “едно ново междудържавно партньорство”. Той подчерта, че изборът “Европа или Русия” не стои пред страната ни, дори напротив – въпреки българската външнополитическа ориентация Русия чрез управляващата партия заявява стремеж за партниране.

“Ние от АБВ защитихме българския национален интерес, защитихме българската външна политика в генерален план, но ясно очертахме, че въпросите на сигурността без Русия не могат да се решават”, подчерта още Петков.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Емил Радев: Мерките за сигурност на летище Ататюрк от години са повишени
Емил Радев: Мерките за сигурност на летище Ататюрк от години са повишени
Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава
Президентите на САЩ, Канада и Мексико се срещнаха в Отава