НОВИНИ

Община Кюстендил е осъдена да плати близо 500 000 лв. за невъзлагани ремонти

Община Кюстендил е осъдена да заплати повече от 500 000 лева за ремонтни дейности, които общината не е възлагала и не е била уведомена за извършаването им. Решението е на Върховния касационен съд. По думите на кмета Петър Паунов, става въпрос за мащабен ремонт след голямото наводнение преди 8 години, при което бяха разрушени мостове, диги и водохващането в района на с. Гърляно.

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 20.11.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Кметът Петър Паунов каза, че бившият областен управител Любомир Анчев е посочил изпълнители за ремонт на участъка, сключени са договори с фирма, а около половин година след извършване на строителните дейностите са предявени претенции от фирмата изпълнител, за извършване на допълнителни ремонти в района на село Сажденик.

Общината е осъдена, че не е възложила обществена поръчка за допълнителните дейности и на основание чл. 59 от Закона за задълженията и договорите трябва да изплати заедно с лихвите и разноските по делото сумата от близо 500 000 лева на строителната фирма.

Петър Паунов – кмет на община Кюстендил: Община Кюстендил не е възлагала, не е приемала и не е била информирана за тяхното извършване, никъде не фигурира моят подпис. Всъщност ние ще бъдем вероятно от колеги, всички ги съдят за това, че са се подписали някъде. Ние сме първите, осъдени за това, че не сме се подписали.

Бившият областен управител, сега директор на спортното училище в Кюстендил Любомир Анчев заяви, че не е бил възложител на извършените ремонтни дейности на проблемния участък.

Любомир Анчев - директор на Спортно училище „Васил Левски“ Кюстендил: "Не ме питайте мен, аз не съм подписвал нито договори, нито съм плащал средства на някой, нито съм имал договорни отношения с фирмата…

Имаше ли нужда от тези допълнителни дейности?

Любомир Анев: Не мога да кажа, документите ще кажат. Моето съдействие е единствено да осигуря под някаква форма средства за възстановяване, другото вече аз не участвам. А защо се оказа, че тези средства не са били достатъчни? Не мога да ви кажа, попитайте хората, които са подписали договора, попитайте фирмата.

Потърсихме фирмата „Люко-К”, изпълнител на проблемния участък, която е завела делото срещу община Кюстендил. Нито един от телефоните, оставени за връзка, не отговаряха днес.

За последствията от наводненията държавата отпусна повече от 5 млн. лв. , а вътрешното министерство и Прокуратурата бяха сезирани за нарушения при избора на изпълнител и неспазване на предварително заложените договорни условия. Разследването беше след сигнали от кюстендилския кмет Петър Паунов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на месеца учениците в 171-во училище ще се хранят в столова
До края на месеца учениците в 171-во училище ще се хранят в столова
В деня на траур Перник започна да изпраща жертвите от катастрофата край Микре
В деня на траур Перник започна да изпраща жертвите от катастрофата край Микре