НОВИНИ

Общините искат финансиране за електронно управление

Ускорено въвеждане на електронното управление и намаляване на административната и финансова тежест за гражданите и бизнеса е един от акцентите в подписаното днес споразумение между националното сдружение на общините и държавната власт. Електронното управление беше и една от основните дискусионни теми в 12-та годишна среща на местните власти, която се провежда в курорта Албена.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Надежда Карапанчева
19:40, 16.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

До 2022 година почти всички услуги на държавната и общинската администрация трябва да се предоставят електронно.

Хасан Азис, заместник-председател на Националното сдружение на общините в България и кмет на Община Кърджали: Това е хубавата новина и оттук нататък продължава работата между държавната и местната администрация за синхронизация.

Според вицепремиера Томислав Дончев най-важно е архивите да влязат в електронен регистър, а услугите да се преформатират.

Томислав Дончев, заместник-министър-председател на България: Надявам се от началото на следващата година нито една администрация да не ви иска свидетелство за съдимост – ако тя иска да провери дали сте осъден – достъп до регистъра, проверява лицето - осъждано или не. Според мен критична точка ще бъде следващата година.
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Община Карлово: Според мен подводните камъни тук са няколко - липсата на финансов ресурс от общините, след това дали всички общини ще имат експертния потенциал да го реализират.

Кметовете поискаха финансиране за осъществяването на електронното управление и подчертаха, че държавата им определя над 90 задължения, които не са обезпечени със средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът гледа мярката за измамника Спас
Съдът гледа мярката за измамника Спас
Автобусите в Пловдив ще се движат до по-късно вечер
Автобусите в Пловдив ще се движат до по-късно вечер