НОВИНИ

Общонационален протест на лекари срещу насилието над техни колеги

Символичен протест на лекарите срещу насилието над техни колеги. Повод е нападението над доктор Албена Гагова от болница „Шейново“, София, която беше пребита от баща на новородено, защото отказала да му даде плацентата. Част от медиците изказаха недоволството си мълчаливо пред входовете на лечебните заведения. Други работиха с протестни ленти на престилките.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова Екип на "По света у нас"
19:55, 07.07.2017
Чете се за: 01:22 мин.
Още

До обяд лекарите от „Шейново“ посрещнаха пет бебета. На протеста си колегите на д-р Албена Гaгова поискаха след жестокото нападение да последва справедлив процес.

д-р Румен Велев, директор на II САГБАЛ „Шейново“: За съжаление агресията се превръща в синдром не само в нашата сфера, но почти навсякъде, но нашата специалност е една от най-застрашените.

Лекарите от Пирогов разказаха,че в приемните кабинети влизат аргесивни, въоръжени пациенти, които недовослтват, когато им се наложи да чакат.

проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Имаме засилена охрана, допълнително подсигурена и полицейска охрана. Въпреки това, знаете какво се случва особено от малцинствените групи, когато употребят алкохол в малките часове на нощта. Някак си лекарския труд и сестринския труд не се уважават достатъчно.

„Не на насилието“ казаха и лекарите от „Алескандровска“ болница. Съдебните медици там често стават жертва на вербална агресия от близки на починали или пострадали от престъпления.

доц. Алескандър Апостолов, началник на клиника по Съдебна медицина в УМБАЛ „Александровска“: Този проблем трябва да намери своето решение още от момента, в който се възпитават младите хора в България. Решения моментални според мен не могат да бъдат направени.

И във Велико Търново десетки лекари, медецински сестри и санитари излязоха на мълчалив протест. Те изразиха надежда, че най-накрая управляващите ще направят необходимото здравеопазването у нас да се превърне в работеща и сигурна система.

д-р Янка Минчева, председател на регионалната колегия на БЛС: Надявам се отговорните институции да започнат да прилагат закона в цялата му тежест и най-после всички насилници, всички нападатели да получат полагащото се по закон наказание.

Русенските медици изразиха и недоумение защо до този момент Министерството не е излязло със становище по последния случай с лекарката от болница „Шейново“.

д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център: Трябва да вземат отношение не само Лекарският съюз, но и другите медицински организации - на сестрите, на денталните медици, на фармацевтите, защото агресията е по принцип към цялото съсловие, което се занимава със здравеопазване.

Според здравния министър за година нападенията срещу лекари са около 50, според Лекарския съюз - за последните три години атаките са 600.

За младите лекари от Варненската спешната помощ това напрежение идва повече и от десет, започнали работа през септември, към момента в центъра са едва трима. Има и само един дежурен педиатър, който обслужва не само варненските деца, но и тези в курорта „Златни пясъци“, Константиново и Звездица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Бойните самолети трябва да са нови
Бойко Борисов: Бойните самолети трябва да са нови
Облекчения за преминаващите през граничния пункт при Русе
Облекчения за преминаващите през граничния пункт при Русе