НОВИНИ

Обсъждат нови мерки за засилването на граничния контрол

Австрия и страните от Западните Балкани ще обсъдят нови мерки за засилването на граничния контрол и намаляването на потока мигранти на среща във Виена. Тя предизвика недоволството на Гърция, която изпрати протестна нота срещу организираната конференция.

обсъждат мерки засилването граничния контрол
bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 24.02.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Тема на еднодневната конференция ще е управлението на границата, борбата с организирания нелегален трафик на мигранти и срещу екстремизма.

Във външнополитическа област това ще са въпроси, свързани с мерките за борба с причините, пораждащи миграция, коопериране с трети страни и информации в държавите, откъдето хората емигрират.

Насрочената за днес среща със страните от Западните Балкани е организирана по инициатива на вътрешния министър на Австрия Йохана Микъл-Лайтнер и външния министър Себастиан Курц. Още преди да се състои, форумът предизвика остра реакция от страна на Гърция. Атина дори изпрати дипломатическа нота, в която протестира срещу организираната конференция.

Според южната ни съседка, срещата е "едностранна и изобщо не представлява приятелски акт". Гърция се опасява, че на конференцията ще бъде направен опит без нейно участие да бъдат взети решения, които пряко засягат страната и нейните граници.

Европейската комисия също изрази загриженост по повод на конференцията поради опасения от едностранни решения на отделните държави след неуспеха на търсенето на общоевропейско решение.

Комисията предполага, че строгото управление на границите от страна на балканските държави ще има хуманитарни последици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава обсъждането на новите учебни планове
Продължава обсъждането на новите учебни планове
Отлагат предсрочните избори в Македония
Отлагат предсрочните избори в Македония