НОВИНИ

Обучават безработни младежи за парамедици във Варненско

30 младежи от Варненска област на възраст от 16 до 29 години, ще получат възможност да се включат в безплатно обучение за придобиване на професията "парамедик”. Обучението е първо по рода си в България и дава реален шанс на завършилите успешно да работят в центровете за спешна помощ.

bnt avatar logo
от БНТ
20:00, 22.06.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Парамедиците ще бъдат обучени да реагират при кризисни ситуации, да оказват първа долекарска помощ, да стабилизарат пациентите и да ги транспортират до най-близкия спешен център.

Д-р Мая Рашева - директор на ЦСМП-Варна: “Може и самостоятелно да работи в определени ситуации, примерно, при тежки ПТП-та, аварии и ще бъдат обучени да прилагат най-елементарните техники за спасяване на човешки живот.”

Целта на обучението е не само да се даде шанс за реализация на трайно безработни млади хора, но и да се подпомогнат с кадри спешните центрове.

Д-р Мая Рашева - директор на ЦСМП-Варна: “От няколко години се говори за тази професия, тъй като идеята е тя да замести липсващите медицински кадри в системата на спешна помощ.”

За времето на обучението си бъдещите парамедици ще получават стипендия.

Христина Асенова - организатор на кампанията: ”30 човека ще бъдат обучени на територията на област Варна, съответно и 30 човека ще продължат работата си във филиалите на центровете за спешна медицинска помощ за период от 6 месеца.”

За най-добре справилите се има опция да получат и постоянна работа в екипите на спешната помощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Brexit: Защо темата за чужденците стана ключова за критиците на Евросъюза?
Brexit: Защо темата за чужденците стана ключова за критиците на Евросъюза?
Последен ден преди референдума във Великобритания
Последен ден преди референдума във Великобритания