НОВИНИ

Рамкират 35 картини на Златю Бояджиев

Градската художествена галерия в Пловдив ще подмени рамките на 35 картини на Златю Бояджиев по проект, финансиран от Министерството на културата. Сред творбите са емблематични заглавия като „Орфей”, „Двете сватби”, „Стълпотворение” и „Говедари”, чиито рамки са от 60-те години на миналия век.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
18:00, 22.06.2016
Чете се за: 00:32 мин.
Още

Някои от картините на Златю Бояджиев, които са част от постоянната екзпозиция в Стария Пловдив, са с напукани рамки, а други са крайно неподходящи за тези творби.

Красимир Линков – директор на Градска художествена галерия – Пловдив: "Подмяната на рамките ще бъде свързана и с това да се прегледат основно картините. Там, където има нужда, да се почистят, там където има нужда, се сменят подрамниците. Така че всяка една от картините, които ще бъде рамкирана, ще бъде основно подготвена за експозицията."

Рамкирането на картините ще струва общо 18 600 лева. Профилите ще се поръчват от Испания и до месец и половина ще бъдат поставени.

Павлина Маринова – галерист: "Минаваме през всяка картина и тя ни показва дали рамката да е по-изчистена или по-барокова. Спрямо цветовете също така избираме и предимно се придържаме към белия барок."

Вече се мисли как и кога да бъдат подменени рамките и на част от останалите творби на именития художник, които са част от постоянната експозиция в Стария Пловдив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доверието в Европейския съюз сред българите остава високо
Доверието в Европейския съюз сред българите остава високо
Осветлението на тунел Железница на път E-79 ще се ремонтира през нощта
Осветлението на тунел "Железница" на път E-79 ще се ремонтира през нощта