НОВИНИ

Очаква се ново пиково потребление на ток заради минусови температури

Понижение на температурите до минус 20 градуса и ново пиково потребление на ток се очаква в петък. От комисията за Енеригйино и водно регулиране увериха, че няма опасност за изгаряне на битовите електроуреди заради по-високата консумация и натоваронността на мрежата.

Николай Минков
от Николай Минков
17:41, 25.01.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

От регулатора обясниха, че проверяват ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго про" как фактурират употребения ток и дали подстнациите на трите енегродружества подават електроенеригя на домакинствата в рамките на стандарта.

От Еенергийния системен оператор отчитат, че електроцентралите работят на пълна мощност. Остава проблемът с липсата на вода в язовирите, поради което ВЕЦ-овете не могат да компенсират по-високото потребление. Затова от Българския енериген форум съветват да изключваме излишните електроуреди в пиковите часове вечер.

Иван Хиновски - председател на български енергиен форум: Ние правихме една сметка, че ако 100 000 човека - домакинства, изключат по един реотан между 6 и 8, да кажем един реотан е 2 киловата грубо, това са 200 мегавата генериращи мощности. Това е напълно достатъчно да се овладее пиковото натоварване, което се очаква да бъде винаги около 19 часа, винаги тогава идва.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампания за събиране на местни данъци
Кампания за събиране на местни данъци
За първи път у нас успешно трансплантираха протези на котка
За първи път у нас успешно трансплантираха протези на котка