НОВИНИ

Очакват се повече туристи у нас

България е сред най-желаните туристически дестинации. При основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около от 40%. Това показват данните от туристическите борси, включително и тази в Берлин, която приключва днес. Вижте прякото включване на Надежда Сутрева.

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 12.03.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Изгодните туристически пакети, които са подготвили туроператорите за тази година, привлече много от чужденците да прекарат почивката си в България. Двойно повече са туристите, които вече са направили резервации на предварителните записвания. А за месеците юли и август няма свободни места.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Това означава, че като цяло ние ще очакваме доста по- голям брой туристи, отколкото сме имали през миналата година на този основен пазар, но почти същото е положението и на всички останали пазари.

През 2017 година най-много туристи България очаква от Европа и Азия.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Ние очакваме туристи както от Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Франция, Германия, така и туристи извън Европейският съюз. На първо място Русия има много голям интерес към България и Израел. От миналата година видяхме, че от Иран, Индонезия и Индия интересът е голям. Традиционно интересът към страната ни е голям и от Китай и Япония.

2017 е годината, за която страната ни вече може да каже, че е развит добре и културният туризъм. Със стартирането на ниско тарифните авиокомпании от началото на годината в момента София и Пловдив са пълни с туристи.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: 2017 година за първи път имаме изравняване на културният туризъм 50 на 50. Досега винаги морският туризъм е преобладавал. Преди 10 години той беше 75% от общия за обем на туризма. Последните години падна под 60 %. През 2017 ще изравни обемите като брой туристи за първи път.

Именно културният туризъм и съвременното изкуство привлече повече хора през 2017 г., които ще дойдат да видят страната ни.

Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма: Те искат да видят съвременната култура, театъра, въобще всички форми, които са свързани със свободната сцена. Изкуството на говора, на музиката, на танца, на светлината, на 3Д инсталациите. Всичко, което е съвременно, представлява интерес за туристите.

Най-търсена и желана туристическа дестинация за прекарване на лятната почивка остава Южното Черноморие. А Бургас се очаква да бъде оживен оттук нататък именно в частта на културния туризъм. Затова трябва да се изгради нагласа и подготовка за целогодишен туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иракските сили си възвърнаха над една трета от Западен Мосул
Иракските сили си възвърнаха над една трета от Западен Мосул
Йордан Йовчев се качи на кънки за спектакъла Кармен на лед
Йордан Йовчев се качи на кънки за спектакъла "Кармен на лед"