НОВИНИ

Официално: Признаваме Гуайдо за временен президент на Венецуела

Премиерът Бойко Борисов свика днес спешно заседание на Съвета за сигурността при Министерския съвет във връзка със ситуацията във Венецуела. Всички участници в него, с изключение на представителите на президентската институция подкрепиха позицията, че България подкрепя партньорите си в Европейския съюз и международната общност, които признават Хуан Гуайдо за временен президент до провеждането на демократични избори.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:12, 05.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

С тази своя позиция България стана 22-рата държава членка на ЕС, която признава Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела до провеждането на демократични избори.

В позицията се казва още, че България изразява своята солидарност към всички граждани на Венецуела, както и към гражданите на държавите членки на Европейския съюз, които живеят там.

Това са над 1 милион души, предимно от Испания и Португалия страни, които са надеждни партньори на България. За това има редица примери, като последният е подкрепата им за българската позиция в защита на българските превозвачи и транспортни работници.

Как се стигна до днешната позиция на Съвета по сигурността, след като вчера държавният глава призова страната ни да се въздържа от подкрепа на останалите европейски държави по случая Гуайдо, коментира вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя припомни, че диалогът по тази тема се води вече повече от година с участието на цялата международна общност.

С позицията си България изпраща послание за солидарност с партньорите си и уважава демократичните ценности, заяви още вицепремиерът.

А за отказа на представителите на президентската институция да я подкрепят коментира, че е поискала съгласуване с държавния глава веднага след отправеното искане за подкрепа от Испания и Португалия.

На заседанието на правителството утре официалната българска позиция за Венецуела ще бъде записана като решение на МС.

Коментарът на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Армията набира военнослужещи за над 5000 свободни места
Армията набира военнослужещи за над 5000 свободни места
Жена е с опасност за живота след пожар в Русе
Жена е с опасност за живота след пожар в Русе