НОВИНИ

Официално започва жътвата

Стартът на кампанията ще бъде даден в старозагорското село Тихомирово, където ще бъде и земеделският министър Десислава Танева. А в силистренското село Гарван се проведе Фестивал на хляба. Така този празник дава началото на жътвената кампания в селото.

bnt avatar logo
от БНТ
11:59, 25.06.2016
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

С ритуал от старо време жителите на силистренското село Гарван откриха тазгодишната жътвена кампания. Първи сред житата влязоха най-възрастните жени, както е според добруджанската традиция - със сърпове и паламарки.

Веселина Драганова: "От седми клас съм тръгнала на нива с баща си да работя в полето - сме жънали - сутрин рано и вечерта... и пече слънцето, ама ний нагъваме ... Всичко сме минали и трудно - но все пак е било много по-богато тогава, по-весело и по-бяха сплотени хората".

От първите стръкове ожъната пшеница бе направена и характерната за региона „брада", която украси изложбата от хлебни и други тестени изделия. Жените от Гарван бяха приготвили пити, баници, както и традиционните тиганици.

Гергина Братолова: "Сега какви примеси слагат, какво слагат не мож разбереш дали хляб ядеш или нещо друго".
;

На добра година се надяват от земеделската кооперация в селото. Имат обаче и база за съхранение на повече от 10 000 тона, ако не са доволни от пазарните цени.

Иван Добрев, председател на ЗК "16 декември": "В световен мащаб цените на зърното отново продължават да слизат надолу - надолу и излишък в световен мащаб голям има и ще видим как ще се преборим с търговците".

Цената трябва да бъде поне 270 лв. за тон, за да покрие себестойността изчисляват зърнопроизводителите. Миналата година в Гарван са спечелили по 6 лева на декар пшеница. Тази година очакват 650 кг от декар, което е по-малко от други години, но и на това ще са доволни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезвреждат изоставените в Пловдив пестициди
Обезвреждат изоставените в Пловдив пестициди
Пътните полицаи с акция в област Велико Търново
Пътните полицаи с акция в област Велико Търново