НОВИНИ

Огнище на птичи грип във ферма в Раковски

Първо огнище на птичи грип за тази година е локализирано във ферма за отглеждане на патици в град Раковски.

bnt avatar logo
от БНР
08:19, 18.02.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас
огнище птичи грип ферма раковски

„Предполагаме, че се касае за ново навлизане на вируса, както това се случи на практика в другите страни от Европейския съюз“, обясни д-р Александра Митева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Към днешна дата в ЕС има над 30 огнища на вируса по птиците. „Говорим за ново нашествие на вируса. Сивият сектор или пък задният двор не са в случая причината за появата“, коментира Александра Митева.

Това е вирус, който лесно се разпространява. При навлизането в индустриалните ферми в повечето случаи става дума за пробив в био сигурността, посочи специалистът.

Контролът след 2018 година е доста засилен, над минималните изисквания на европейското и националното законодателство, увери д-р Митева. За 2019 година огнищата са били 5. През 2019 година са били унищожени близо 260 хиляди птици, а през 2018 те са били над милион, припомни тя.

На този етап няма опасност за хората, нито за разпространение на инфекцията в страната, отбеляза д-р Александра Митева. „Вирусът е високо патогенна инфлуенца по птиците, но на този етап няма данни да е опасен за хората, да е инфектирал хора.“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Калофер: 12 г. след сделка между общината и Ковачки инвестиции няма
Кметът на Калофер: 12 г. след сделка между общината и Ковачки инвестиции няма
24-часова стачка блокира Атина
24-часова стачка блокира Атина