НОВИНИ

​Около 200 милиона лева са задълженията на държавните болници в страната

Около 200 милиона лева са задълженията на държавните болници в страната към септември миналата година стана ясно след среща на здравния министър с директорите на областните болници. Според Кирил Ананиев проблемът се задълбочава, една от причините е липсата на единни правила за финансовата дейност на болниците.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:00, 16.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Проверка на Здравното министерство е установила, че част от болниците не се управляват добре и сградния им фонд не е в добро състояние, предаде от Перник репортерът на БНТ Альоша Шаламанов. Направен е и финансов анализ, като за подобряването на болниците с най-тежко положение ще се работи приоритетно. Такива болници са тези в Ловеч и Враца.

;
Валери Димитров, директор на МБАЛ „Рахила Ангелова“ - Перник: Това ще рикошира при разплащането ни с контрагентите, доставчиците на стоки. Поскъпва много електроенергията - над 30 процента. Трябва да се търси не увеличение на лимитите на болниците. Това спомена д-р Савчев. Трябва да се търси начин за финансиране.
;

Директорите на областните болници запознаха министъра с основните си проблеми. Възрастта на лекарите е един от тях, като средната възраст на лекарите е 55 години, има и недостиг на кадри.

;

Областната болница в Перник обслужва над 130 хиляди души в околността, а задълженията ѝ възлизат на над 570 хиляди лева. Д-р димитров обясни, че лекарите се притесняват, че трябва да изплатят първите увеличени минимални работни заплати в края на следващия месец.

От Българския лекарски съюз предупредиха в ефира на БНТ, че ако не се вземат спешни мерки в здравеопазването, има опасност областните болници да последват общинските.

;

Друга новина от днес, е че Върховният административен съд обяви за нищожни лимитите на болниците, като решението за тях е взето от Надзорния съвет на НЗОК през 2015 г. По данни на Центъра за защита на правата в здравеопазването, Касата е удържала 52 млн. лв. на лечебните заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дървена ваканция за учениците в Куклен заради авария в парната инсталация
Дървена ваканция за учениците в Куклен заради авария в парната инсталация
Обявиха награда от 10 000 евро за информация за убийството на Оливер Иванович​
Обявиха награда от 10 000 евро за информация за убийството на Оливер Иванович​