САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Омбудсманът изразява несъгласие с несправедливото отнемане на "спящи акции"

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила становище до Министерството на финансите /МФ/, в което изразява категоричното си несъгласие с Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица, водени от "Централен Депозитар" АД в т.нар. Регистър А, публикувана за обсъждане на интернет страницата на министерството. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

от БТА
12:46, 28.01.2019
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
омбудсманът изразява несъгласие несправедливото отнемане спящи акции

Манолова е изложила аргументи срещу мерките, заложени и в проекта, с които държавата възнамерява да разреши многогодишния проблем с т.нар. "спящи акции" на граждани, придобити от масовата приватизация, които се намират в неактивни сметки. Документът предвижда отнемане на собствеността върху акциите, без съгласие на собствениците и без компенсация, е прочитът на омбудсмана.

"Без да отричам наличието на проблем и необходимостта от неговото разрешаване, не смятам за конституционосъобразно и справедливо отнемането на правата на милиони акционери върху акциите им от масовата приватизация, без компенсация и без да им се даде възможност за участие /достъп/ до очакваните финансови ползи от процеса на "събуждане" на акциите", пише в становището си до МФ Манолова.
Проблемът със "спящите акции" от масовата приватизация засяга близо 2,5 млн. миноритарни акционери, а номиналната стойност е около 2-3 млрд. лева, посочва омбудсманът.

В подкрепа на позицията си срещу механизма за "събуждане" на "спящите акции" Манолова изтъква и десетките жалби на граждани до институцията, в които сигнализират за липса на достъпна информация, остро критикуват приложената финансова система за раздържавяване на икономиката в България и настояват за институционална подкрепа.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Издирваният от Интерпол син на Миню Стайков е приет в Пирогов
​Издирваният от Интерпол син на Миню Стайков е приет в "Пирогов"
Недоволство заради наградите на фестивала Сурва
Недоволство заради наградите на фестивала "Сурва"