Диетолози в Русе развенчаха мита, че здравословното хранене е скъпо и безвкусно. Те се включиха в инициативата „Ден на революцията в храненето“, която се проведе в още 120 страни днес. Фокусът на мащабното събитие е как да научим децата да хапват полезно.
Пица от лимец, натурални пюрета, картофи, печени на горещ въздух, плодова салата – това беше основното меню в импровизирания ресторант на открито, което спретнаха професионалните кулинари и децата в Русе. В Деня на революцията в храненето диетологът Филип Хайвазиян разказа на децата, че е важно да се храним често, но по малко, храната да е разнообразна, да избягваме глутена и по-често да посягаме към плодовете и зеленчуците. Той развенча мита, че здравословното хранене непременно означава безвкусна храна в малки количества.
Филип Хайвазиян – диетолог:
„Пицата, както и всеки един продукт, може да бъде направена максимално натурална, вкусна, красива и в същото време – полезна.“
Малката Алла приготви плодова салата, която се оказа, че редовно похапва.
Алла:
„Защото има много витамини и е полезна, за да не боледуваме и да нямаме чак толкова много проблеми.“
Организаторите са единодушни, че предлагат, а не налагат здравословни алтернативи – менюто трябва да е разнообразно и с нищо не бива да се прекалява.
Ивайло:
„Малко от здравословното, малко от вредното.“
С инициативата „Ден на революцията в храненето“ посланиците и доброволците в България искат да предизвикат обществен дебат на тема здравословното детско хранене. И обещават да продължат с усилията, защото, по думите им, е важно да се преборим с наднорменото тегло при децата и да ги научим да се хранят балансирано и полезно.