НОВИНИ

Опасни бири в Германия

Неприятни новини за любителите на немското пиво. Изследване показва съдържание на опасен пестицид в най-популярните германски бири. Какви рискове крие консумацията им?

bnt avatar logo
от Златина Петкова
22:21, 26.02.2016
Чете се за: 00:38 мин.
Още
опасни бири германия

Проверка на Института за околна среда в Мюнхен установи наличие на пестицида глифозат в 14 от най-популярните немски бири. Този пестицид се използва за унищожаване на плевели и според Световната здравна организация е канцерогенен.

София Гутенбергер, Институт за околна среда в Мюнхен: Това е елемент, който вероятно предизвиква рак и влияе на човешката ДНК, затова не трябва да бъде част от бирата. Особено като се има предвид, че германците пият средно по около 107 литра бира годишно.

Според изследването, количеството глифозат в различните сортове бира варира. Най-високата стойност е 300 пъти над нормата на този компонент във водата.

Кристиян Шмид, Баварски християн-социален съюз: Ако открием следи от пестициди в храни или напитки, вземаме мерки.

От Федералната агенция за анализ на риска обаче смятат, че откритото количество глифозат не може да доведе до негативни последствия за здравето.

А според Германския фермерски съюз пестицидът идва от растения, внесени от чужбина, които немската пивоварна индустрия използва.

Очакват се резултатите от допълнителни изследвания и официална реакция за мерките, които производителите смятат да вземат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста и тримата обвиняеми за побоя на Околовръствоното
Съдът остави в ареста и тримата обвиняеми за побоя на Околовръствоното
ДПС притеснена от ксенофобските настроения в Европа
ДПС притеснена от ксенофобските настроения в Европа