Студът и априлският сняг застрашават овощните дървета в Северна България от измръзване, алармираха земеделски производители. Ако температурите продължават да се понижават, производителите се тревожат, че ще измръзнат прасковите, кайсиите и черешите.
Вече 20 години Павел Спасов отглежда над 400 декара овощни дръвчета – предимно кайсии и праскови. Притеснява се продукцията му да не измръзне, още повече че прогнозата за времето през следващите дни е температурите да паднат още. Има и злополучен опит от минали години.
Павел Спасов – член на УС на Съюза на дунавските овощари: "Вече минус 1 е фатален за костилковите овощни видове, които са прецъфтели."
Според него вероятността от измръзване на овошките е по-малка в русенския регион, отколкото във вътрешността на страната – в Ловешка и в Сливенска област . И все пак има варианти производителите да предпазят продукцията си.
"Най-добрият начин – това е застраховането. Държавен фонд „Земеделие“ отпуска кредитна линия, субсидира до 65% от застрахователната полица", поясни Павел Спасов.
Друг начин е дръвчетата да се освежават с вода или да се използват специални машини, които се затоплят с газ и минават между овощните редове. А за стопаните остава надеждата времето да се затопли, за да може потребителите да купуват българска продукция.