НОВИНИ

ОПЕК се стреми към по-високи цени на петрола

Страните членки на ОПЕК постигнаха във Виена принципно споразумение да ограничат предлагането на петрол на международните пазари. Целта е спиране на срива на цените на черното злато. За каквито и да било количества и величини обаче, ще може да се говори, след като Русия съобщи дали е съгласна да намали своето производство.

bnt avatar logo
от Деян Йотов Деян Йотов
17:10, 06.12.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Петролният картел иска да намали предлагането на световните пазари с милион-милион и 300 хиляди барела. Водени от най-големия производител - Саудитска Арабия, членките на ОПЕК, целят да спрат срива на цените - с 22% само през ноември, които за кратко днес паднаха под 59 долара за барел.

Халид ал Фалих, министър на петрола на Саудитска Арабия: Има значителни количества на пазара в резултат на задействането на допълнителния производствен капацитет, които трябва да бъдат изтеглени. Надяваме се, че всички ще се съгласят на равностойни съкращения.

В ОПЕК против е само Иран - заради американските икономически санкции срещу него. В същото време американският президент Доналд Тръмп обяви в Туитър, че се надява ОПЕК да не ограничава предлагането. Защото: "Светът няма нужда от по-високи цени на петрола!" Саудитският петролен министър обаче отвърна задочно, че Рияд не е длъжен да иска разрешение да съкращава добива си, дори от Съединените щати.

След увеличенията на производството, за да се компенсират подложените на санкции ирански доставки, ОПЕК произвежда по 33 милиона барела петрол дневно. От тях 11 милиона са саудитски. Но за да се стигне до реални и значими съкращения на предлагането, Рияд иска към него да се присъедини и Москва. Руската позиция все още не е известна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът остави в ареста бившата кметица на Младост и заместничката й
Съдът остави в ареста бившата кметица на "Младост" и заместничката й
ДРУГИТЕ новини: Европейска кино вечер
ДРУГИТЕ новини: Европейска кино вечер