Описват щетите в пострадалите от торнадо села край Варна

Варна се е разминала на косъм от трагедия, подобна на тази в Аспарухово през 2014-та година. Това заяви кметът Иван Портних по повод поройните дъждове от вчера, при които градът беше наводнен, а в две села десетки къщи останаха без покриви заради преминало торнадо. Според общината причината за наводнението във Варна е, че канализацията в централна част на града е смесена и трябва да се отдели битовата от дъждовната.

от Ива Георгиева
12:10, 05.06.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Най-сериозни са щетите в село Куманово, където вихрушката отнесе покрива на една от къщите. На 100 метра от там се намира домът на Тодорка Данаилова, която е била в двора си минути преди торнадото.

Тодорка Данаилова: Появи се една силна буря, нещо като водовъртеж обаче във въздуха - клони, всичко и такъв силен трясък се чу. Докато се чуе трясъка и бора се намери на земята.

Децата на Тодорка вече са при нея, за да й помогнат в почистването. Щетите обаче са сериозни, къщата им не е застрахована, а еднократната помощ от 325 лв., които ще получат от общината е крайно недостатъчна.

Данко Данов: Борът съборен, коминът е паднал върху покрива, оранжерията стъклата са начупени, на вътрешната оранжерия същата работа.

Подобно е положението и в останалите пострадали от природното бедствие домакинства. Засегнати са и земеделски земи - близо 100 дка слънчоглед и около 200 дка жито в землището на Куманово са унищожени.


;

Щети след поройния дъжд има и във Варна. Само за 5 минути около 15 часа вчера в града са паднали 160 литра на квадратен метър.

Иван Портних, кмет на Варна: Варна се размина с трагедията от 2014-та година при наводнението в Аспарухово.

Подлезите във Варна вече са отводнени и се почистват. Разрушената инфраструктура ще бъде възстановена. Активизирало се е свлачище на крайбрежната алея. Мъж едва не е бил затрупан от земната маса.

Купен Пашов - Община - Варна: Човекът се е намирал в сервизно помещение, когато земната маса се свлича. С помощта на негови колеги е бил спасен и заведен в болница.

От общината заявиха, че при такива интензивни валежи наводненията ще се повтарят. Причината е, че в централната част на града канализацията е смесена и трябва да се отдели битовата от дъждовната. Днес във Варна се очакват нови интензивни валежи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Реформата в селското стопанство обсъждат министрите на земеделието от ЕС в София
Реформата в селското стопанство обсъждат министрите на земеделието от ЕС в София
Изследват кравата Пенка за пет заболявания, пробите излизат до дни
Изследват кравата Пенка за пет заболявания, пробите излизат до дни