НОВИНИ

Опити за подновяване на мирните преговори за Сирия

Изненадваща визита на специалния пратеник на ООН за Сирия в Дамаск. Стафан де Мистура пристигна късно снощи в сирийската столица. Днес той ще се срещне с външния министър на Сирия. Повече за обстановката в Сирия

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:03, 16.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света
опити подновяване мирните преговори сирия

Изненадваща визита на специалния пратеник на ООН за Сирия в Дамаск. Стафан де Мистура пристигна късно снощи в сирийската столица. Днес той ще се срещне с външния министър на Сирия. Повече за обстановката в Сирия.

Специалният пратеник на ООН за Сирия се надява да убеди всички страни в сирийския конфликт да подновят преговорите. Те са насрочени за 25 февруари и трябва да се проведат в Женева. Посещението на Де Мистура в Дамаск става в момент, когато от Сирия идват новини за цивилни жертви по време на бомбардировките.

Франция и Турция сравниха въздушните удари по болници в Северна Сирия с "военни престъпления". От ООН съобщиха, че при ракетните нападения в Алепо са загинали най-малко 50 души, сред които и деца. Турция обвини Русия за атаките. Москва все още не е отговорила на обвинението.

Само преди 5 дни в Мюнхен световните сили се споразумяха за прекратяване на огъня в Сирия. Сирийският президент Башар Асад, обаче, е скептичен че ще бъде постигнато примирие.

Башар Асад, президент на Сирия: Досега от тях само чуваме, че искат прекратяване на огъня до седмица. Добре, но кой от тях може да спази всички тези условия до седмица. Никой. Кой ще говори с терористите, ако терористичните организации откажат да се придържат към примирието. Кой ще ги държи отговорни?

Според Башар Асад целта на прекратяването на огъня е да бъде постигната стабилност в страната.

Последните новини от Сирия са, че кюрдските сили са превзели важна крепост на сирийските бунтовници в провинция Алепо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се присъда по делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Очаква се присъда по делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Обвиненият за атентата срещу Алексей Петров остава в ареста
Обвиненият за атентата срещу Алексей Петров остава в ареста