НОВИНИ

Оранжев код за силен вятър и обилен дъжд в цялата страна

Оранжев код за силен вятър е в сила за цялата страна, в някои области ще вали обилен дъжд, в други ще се образуват поледици, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН). Предупреждението е за 24 области на страната.

bnt avatar logo
от НИМХ-БАН
08:25, 18.03.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас
оранжев код силен вятър обилен дъжд цялата страна
  • Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово: Ще духа умерен до силен вятър от северната четвърт и с него температурите бързо ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 25 л/кв. м, в Предбалкана ще са и повече.
  • Велико Търново, Търговище и Шумен: Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 35 л/кв. м. Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е със средна скорост 10 - 15 м/с и пориви до 20 м/с. Тмпературите бързо ще се понижат.
  • Варна: Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър - 15-25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който вечерта в северните райони от областта ще премиват в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 10 и 20 л/кв. м.
  • Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково: Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 - 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 - 20 л/кв. м.
  • Кърджали: Ще духа силен, на пориви и бурен югозападен вятър със средна скорост 15 - 20 м/с, временно до 25 -27 м/с. След обяд ще има и валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Сумарни количества между 15 - 20 л/кв. м.
  • Пловдив, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област: Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 - 35 л/кв. м. Ще духа умерен до силен северозападен вятър със средна скорост 10 - 15 м/с.
  • В 4 области е в сила оранжев код за силен вятър и поледици: Русе, Разград, Силистра: Ще духа силен до бурен североизточен вятър и него температурите значително ще се понижат. Ще ума валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминат в сняг. Ще има условия за образуване на поледици. Сумарни количества между 20 и 35 л/кв. м, в отделни райони и повече.
  • Добрич: Ще духа силен и временно бурен североизточен вятър - 15 - 25 м/с, и с него ще нахлува студен въздух и температурите рязко ще се понижават. След обяд ще има валежи от дъжд, който след обяд в северните райони от областта ще преминават в сняг. Възможни са поледици. Има условия за значителни валежи и гръмотевици. Очаквани количества между 15 и 20 л/кв. м.
;

Днес ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България започнаха валежи от дъжд, които през деня ще обхванат по-голямата част от страната. Възможни са и градушки. С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици. В сутрешните часове температурите ще бъдат все още високи - между 9° и 14°, а към 14 часа - в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди вечното дерби: ЦСКА и Левски играят на Националния стадион В. Левски
Преди "вечното дерби": ЦСКА и Левски играят на Националния стадион "В. Левски"
Стипендии на Столична община за студенти по специалността медицинска сестра
Стипендии на Столична община за студенти по специалността "медицинска сестра"