НОВИНИ

Престъпната група за лихварство е действала около Павликени от 5 години

Трима земеделски производители са задържаните при спецакцията в Павликени преди дни като част от организирана престъпна група. Вижте повече в прякото включване на Мирела Дончева във видеото.

bnt avatar logo
от Мирела Дончева
20:21, 11.11.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Организираната престъпна група за лихварство е действала на територията на Павликени и околните населени места от около 5 години. По думите на административния шеф на спецпрокуратурата Димитър Петров тя е била добре организирана. В рамките на извършените процесуално-следствени действия са иззети множество тефтери с изписани имена на длъжници, над 1 800 юбилейни монети, ценни метали, предимно златни, като по първоначални данни тяхната стойност се оценява на около милион лева. В петък част от обиските бяха извършени в ромската махала на града, както и в някои от съседните села.

Работата по разкриването на организираната престъпна група е започнала още в края на миналата година. Задържаните се занимавали с легален бизнес - земеделие, което им е помагало да перат парите от незаконната си дейност. И тримата арестувани са с богато криминално минало. Десетки хора са били жертви на лихварите.

Ст. комисар Любомир Янев, заместник-директор на ГДБОП: Кражби, грабежи, включително и документни престъпления, включително и за изнудване. Имаме набелязани поне 20 човека, които са били потърпевши от организираната група.

В домовете на лихварите разследващите са намерили над 1800 златни юбилейни монети.

Димитър Петров - ръководител на Специализираната прокуратура: По първоначални данни тяхната стойност се оценява на около милион лева. Съответно са намерени тефтери с имена на длъжници, част от лицата вече са разпитани пред съдия, дали са своите показания, направени са разпознавания.

Специализираният съд остави и тримата задържани за постоянно в ареста.

Междувременно продължава издирването и на други жертви на организираната престъпна група за лихварство, като по думите заместник-директора на ГДБОП ст. комисар Любомир Янков, много от пострадалите се притесняват да говорят заради това, че и тримата задържани са добре познати в района на Павликени и имат влияние от години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край бреговете на Кипър
ЕС налага санкции на Турция заради сондажите край бреговете на Кипър
След изборите: Искане за касиране и обвинения за неверни твърдения
След изборите: Искане за касиране и обвинения за неверни твърдения