Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Още има заплаха от американски мита за внос на европейски автомобили

Заплахата от американски мита за вноса на европейски автомобили продължава да витае, въпреки крехкото примирие между ЕС и САЩ в търговията. Това заяви европейският комисар за търговията Сесилия Малмстрьом. "Няма да стане скоро, защото разследването от американска страна още не е приключило, но може и да се случи", заяви тя по време на среща министрите на търговията от ЕС в Инсбрук.

bnt avatar logo
от БТА
22:16, 05.10.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света
заплаха американски мита внос европейски автомобили

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди в края на май да се проведе разследване за вноса на коли, за да се определи отражението му за американската национална сигурност - аргумент, определен като абсурден от търговските партньори на Вашингтон. Докладът трябва да бъде готов през февруари.

Тръмп заплаши през юни да наложи мита от 20% за автомобили от Европейския съюз.

"Ако се появят мита, ние сме готови", предупреди Малмстрьом. Тя обясни, че Европейската комисия е подготвила списък с американски стоки, които да бъдат обложени с контрамита.

Европейският съюз още не е започнал дори предварителна работа по митническото споразумение за трансатлантическо търговско споразумение за промишлените стоки, което да предотврати митническа война със САЩ, заяви Малмстрьом.

Тя отбеляза, че има напредък в полаганите в момента усилия за подобряване на търговските отношения със САЩ чрез сътрудничество по въпросите на регулацията, но даде да се разбере, че евентуално споразумение за намаляване на вносните мита все още е далечна перспектива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швейцария предаде данни за 2 млн. финансови сметки на чужденци
Швейцария предаде данни за 2 млн. финансови сметки на чужденци
Първият полет на Спейс екс с астронавти ще е през юни 2019 г.
Първият полет на "Спейс екс" с астронавти ще е през юни 2019 г.