Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева

Осигуряването на вода за Перник през София ще струва 26 млн. лева. Това стана ясно от изказване на премиера по време на правителственото заседание. Парите са за изграждането на помпена станция и нов водопровод за бедстващия град. Борисов нареди работата по изграждането на тръбата да започне веднага и да приключи до 30 дни.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:35, 29.01.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Днешното правителствено заседание започна с кризата в Перник. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че водопреносните тръби вече пътуват за града. С тях ще се построи водопровод дълъг 13,5 км от село Мало Бучино до пернишкия кв. "Мошино".

Бойко Борисов, министър-председател: Днес следобед-утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството. Така че от днес действайте с пълни сили.

Според експерти проектът за Перник трудно може да бъде завършен за по-малко от 2 месеца. Кметът на миньорския град Станислав Владимиров заяви, че за това са нужни 45 дни.

Премиерът коментира обвиненията, че тръбите и водопроводите в пернишко са над 70 години.

Бойко Борисов: Това, че 70 години не е ремонтирано ще ни струва 60 милиона за Перник, допълнително, извън водните цикли. Но ние ще го направим.

Бойко Борисов разпореди на енергийния министър Теменужка Петкова да провери за 2 ВЕЦ-а, за които има сигнали, че работят нелегално през нощта. Това лесно може да се провери през електроенергийния системен оператор, заяви премиерът. Ако е така, ВЕЦ-овете ще бъдат затворени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи гласуването на сделката за Брекзит в Европейския парламент
Приключи гласуването на сделката за Брекзит в Европейския парламент
Очаквано парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към кабинета Борисов 3
Очаквано парламентът отхвърли четвъртия вот на недоверие към кабинета Борисов 3