НОВИНИ

Остър спор около средствата за възстановяване на Хитрино

Остър спор между обществените съвети на национално и на регионално ниво разбуни духовете в централата на Българския червен кръст в София. Заседанието имаше за цел да изясни дали са спазени обективни критерии при разпределението на над 2 милиона лева от дарения за пострадалите от взрива в Хитрино. """" В резултат, след подадени жалби, бяха коригирани 10 решения на местния обществен съвет.Репортаж на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
19:54, 20.12.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Къщата в Хитрино трябва да е напълно разрушена или да подлежи на събаряне. Само така имотът на пострадалия може да попадне в първа категория на най-тежко увреден от взрива. Това е обективният критерий, за да бъде присъден максималният размер на помощта за покъщнина от 15 000 лева. Омбудсманът Мая Манолова обаче съобщи, че до нея са достигнали жалби, че критериите не се спазват обективно. Думите ѝ предизвикаха разпаленото несъгласие на членовете на местния обществен съвет и на кмета на Хитрино.

Мая Манолова - омбудсман: Сега в жалбите си хората пишат, че се е подходило субективно, че се е подходило по симпатии, че се е подходило по предпочитания.
Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Не съм съгласен с това тук пред всичките медии, пред целия Национален съвет да се казва за двоен аршин. Ако има нещо, то е или недоогледано, или критериите, когато тогава са били предложени от нас, са пропуснати някои от специфичните ситуации.

Ябълката на раздора се оказаха около 10 случая, когато е присъдена друга категория, различна от най-тежката. За всяко от решенията си местните посочиха аргументи. Стана ясно, че при разпределянето на парите е преценявано поединично. Имало е значение дали пострадалият живее сам или има семейство, както и какво е било състоянието на къщата преди да бъде разрушена. Поименно бяха посочени примери.

Нуридин Исмаил - кмет на Хитрино: Тази жена втора група. Парите са 10 000 лева - никак не са малко. Мисля, че напълно ще се обзаведе сама жена на 85 години. Казвам само един от случаите.

В крайна сметка беше потвърдено и че ако къщата е частично пострадала, обезщетението ще е 10 000 лева. С 3000 лева пък ще бъдат подпомогнати най-масовите случаи с унищожена покъщнина или счупени прозорци и врати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Недостатъчно са станциите за ранно предупреждаване за мръсен въздух в София
Недостатъчно са станциите за ранно предупреждаване за мръсен въздух в София
600 души в община Кюстендил могат да останат без заплати за месец декември
600 души в община Кюстендил могат да останат без заплати за месец декември